Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović o Ini

'Treba štititi nacionalne interese, ali i poštovati potpisane ugovore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je rekao kako hrvatska vlada treba štiti nacionalne interese.

Josipović, koji je danas u Donjem Kraljevcu otvorio novoizgrađenu tvornicu tvrtke 'Tehnix', rekao je komentirajući to što je predsjednica vlade najavila izmjene Zakona o privatizaciji Ine po kojima nitko, osim hrvatske države, u Ini ne može imati više od 49 posto dionica kako hrvatska vlada treba štiti nacionalne interese.

Josipović nije želio govoriti je li izmjena tog zakona najsretnije rješenje, no, kako je rekao, još ima vremena za konzultacije.

Također je rekao da se, osim zaštite hrvatskih interesa, moraju poštovati i potpisani ugovori. Kako je dodao, treba štititi zakonitost, ali i istražiti je li bilo korupcije. Za mađarskoga premijera Orbana rekao je da on štiti mađarske interese, a na nama je da štitimo zakonitost.

'Ako je bilo korupcije, to se mora istražiti i to se mora sudski dokazati, a dotad se treba naći način da se osiguraju hrvatski interesi', rekao je Josipović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o datumu održavanja referenduma predsjednik se zauzeo za to da se europska pitanja odvoje od izborne kampanje. 'Mora se postići konsenzus onih stranaka koje se zalažu za ulazak u EU', rekao je, dodajući da bi Hrvatski sabor trebao donijeti odluku o realnom datumu održavanja referenduma, a koja god vlada došla na vlast nakon izbora, mora učiniti sve da uvjeri građane u opravdanost ulaska u EU.

Predsjednik Josipović otvorio je u Donjem Kraljevcu novoizgrađenu - petu tvornicu tvrtke 'Tehnix' te sunčanu elektranu snage 102 kW.

Tom je prigodom pohvalio tvrtku kao društveno odgovornu u kojoj zaposlenici imaju natprosječna primanja.

'Tehnix' se, istaknuo je Josipović, orijentirao prema zelenoj industriji, i to je jedan od budućih smjerova hrvatskog razvoja.

U izgradnju tvornice 'Tehnix' je uložio tri milijuna eura, od čega dva milijuna svojeg novca, a milijun eura je zajam HBOR-a. (Hina)

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene