Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O VUČIĆEVIM ISPADIMA

Tomo Medved odlučan: "To što Srbija pokušava glumiti mini Haag - neće proći"

Aktualno Galerija Tomo Medved Tomo Medved Foto: DNEVNIK.hr Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić Foto: DNEVNIK.hr Radovan Dobronić Radovan Dobronić Foto: DNEVNIK.hr +0 Arsen Bauk Galerija 1/4 >>
Hoće li Hrvatska podignuti optužnicu protiv Aleksandra Vučića kao protuodgovor na optužnicu koja je došla iz Srbije, pitanje je koje podiglo prašinu. Ako se pita predsjednika Milanovića - osnove itekako ima.

Ima li hrvatsko tužiteljstvo elemenata za podizanje optužnice protiv Aleksandra Vučića? "Ja nisam ubio nikoga“, ustvrdio je srpski predsjednik. To što nije ubio, tvrdi predsjednik RH, ne znači da nema osnova.

"Ja sam siguran da bi i manje kreativni tužitelji u tome našli krivično djelo. Jel' Milošević nekog ubio? Nije. Dakle, taj argument nisam nikog ubio - pa nije ni Hitler...", izjavio je predsjednik Zoran Milanović.

Vučić ne misli ni da je huškao dok je u svom govoru u Glini 1995. godine pričao o velikoj Srbiji.

"Nikad Glina neće biti Hrvatska...nikad Banija neće biti Hrvatska...", izjavio je tada Vučić.

Tužiteljstvo šuti. A evo što kaže predsjednik Vrhovnog suda.

"Ako je on nešto u Glini govorio što je predstavljalo ugrožavanje državnog suvereniteta RH, to je bilo na području RH i načelno mislim da jurisdikcija postoji",  pojašnjava Radovan Dobronić.

SDP-ovac Bauk ne vjeruje da će do optužnice doći.
"Ako 30 godina DORH nije pronašlo elemente kaznenog djela, onda politika nije ta koja bi sad trebala narediti Državnom odvjetništvu da to napravi", kazao je saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk.

A sve je krenulo od Mosta. Njihova je ideja da optužnica protiv Vučića bude reakcija na optužnicu protiv četvorice umirovljenih hrvatskih pilota. Srbijansko tužiteljstvo tereti ih za ratni zločin u BiH nad srpskim civilima u Oluji.

Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta ističe kako ne samo da bi trebalo podignuti optužnicu, nego bi se "Hrvatska trebala početi ponašati kao suverena država i uvjetovati Srbiju koja ne ispunjava mjerila iz poglavlja 23 oko suradnje oko naših nestalih, isplate ratne štete."

Već godinama, tvrdi ministar Medved, sa Srbijom nema suradnje.
A to što Srbija pokušava glumiti mini Haag, kaže, neće proći.

"Ministarstvo pravosuđa nije zaprimilo nikakvu optužnicu, a ukoliko ju zaprimimo, odbacit ćemo je onako kao što smo to učinili prošle godine kada je tužiteljstvo BiH pokušalo pokrenuti optužnicu protiv osam hrvatskih generala za Bljesak“, naglašava ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda naglašava:
"Srbija da bi imala nadležnost nad Hrvatima za nešto što je počinjeno u BiH je jedna u najmanju ruku nategnuta konstrukcija."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODGOVOR NA TUŽBE Ministarstvo hrvatskih branitelja: "Srbija ne može biti gazda u tuđem dvorištu"

Pročitajte i ovo Branko Bačić PRAVNA ZAŠTITA ZA PILOTE Bačić o Vučiću: "To je neprihvatljivo, takve izjave ne doprinose dobrosusjedskoj suradnji"

Ova će optužnica, tvrdi Milanović, Srbiju koštati...

"Još jednom Vučiću...braćo Srbi, pamet u glavu. Sad ću vjerojatno opet biti ustaša. Prošli tjedan sam bio Srbin“, poručio je hrvatski predsjednik.

A predsjedniku je pisao Miro Bulj. Traži da njegov savjetnik provjeri zašto se ne sastaje Vladino povjerenstvo koje treba pratiti provedbu mjerila Srbije iz poglavlja 23.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene