Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva milijuna kuna na godinu porezni obveznici plaćaju za bivšeg predsjednika.


Kako po zakonu ta institucija ima doživotnu privilegiju, za pet godina mogli bismo imati dvostruki, a za deset trostruki trošak, jer bismo mogli imati nekoliko doživotno uzdržavanih bivših predsjednika. Zakon treba mijenjati, a privilegije ograničiti na nekoliko godina, kako to rade u Europi.

Vezani članci Glasovanje, ilustracija Vlada danas raspisuje lokalne izbore: Novu vlast biramo u čak 576 gradova, općina i županija Umirovljenici koji su odgovorili na pitanja o COVID dodatku Umirovljenici o COVID dodatku: "Da mogu popraviti svoj budžet, kupiti lijekove i da mogu preživjeti malo dostojanstvenije"

Stjepan Mesić već se udomaćio u svojoj novoj rezidenciji bivšeg predsjednika. Za njegove potrebe u ovoj godini u proračunu su spremna 2 milijuna kuna. Iduće godine moglo bi biti i više te upravo zbog toga postavlja se pitanje treba li ograničiti trajanje povlaštenog statusa, jer već za 5 godina izdaci bi mogli biti dvostruki. 'Više rezidencija, više ureda, više automobila. Trebalo bi to ići kao u euro zemljama da se ograniči vrijeme u kojem bivši predsjednik uživa u beneficijama koje je stekao dok je bio predsjednik', kaže prof. dr. Damir Grubiša sa Fakulteta političkih znanosti.

Vladi to nije prijeki problem

Slovenija trenutno nema bivšeg predsjednika. Kučanu istekao je petogodišnji mandat, a Drnovšek je preminuo. Poljski Leh Valesa prima samo pola predsjedničke plaće, a češki Havel dobio je jednokratnu otpremninu i malo novca za ured. 'U češkoj to je jedan mandat u našem slučaju to bi bilo 5 godina i tada bi predsjednik postao običan građanin tako je u Americi, gdje nakon 10 godina bivši predsjednik gubi pravo na sigurnost', ističe Grubiša.

Naš bivši predsjednik za kojeg je i pisan zakon, doživotno bi trebao uz mirovinu od 20 tisuća kuna imati službeno vozilo, vozača, fizičku zaštitu, ured te dva državna službenika. 'Pa o svemu i svačemu se razmatra, ali to u ovom trenutku nije u središtu pozornosti Vlade', rekla je premijerka Jadranka Kosor. Nije presudno ni hitno, a čini se postoji i otpor prvog bivšeg predsjednika. 'Znate da ja imam dosta veza u svijetu i svugdje gdje bude potrebno, ja ću pomoći', objašnjava Mesić.

Aktualni predsjednik ima 53 godine, hrvatska pokušava uhvatiti svjetski trend biranja mlađih vođa država, što će za rezultat imati veći broj bivših po isteku mandata. 'Mi se moramo prilagoditi tim uvjetima i pretvoriti naše političare u normalne ljude', zaključio je Grubiša. Bivšima nitko ne brani da se dokažu i ostanu autoritet iz sjene, ali ne o trošku građana jer povlaštene mirovine za život su im i više nego dovoljne.