Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader najavio svoju nazočnost na sjednici Opće skupštine UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Sanader danas je u Poreču novinarima kazao kako će osobno nazočiti sjednici Opće skupštine UN-a kada se bude raspravljalo o Haaškom tribunalu gdje će iznijeti svoja stajališta.

Premijer je javnosti poručio da će Vlada poduzeti sve što je moguće te da treba sačuvati prisebnost i nastaviti suradnju s međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

"Osobno ću u ime Hrvatske otići na raspravu o Haaškom tribunalu i tražiti preispitivanje rada. Budući da nemam još presudu i da naši pravnici studiraju tu presudu, želim dobiti najprije njihovo mišljenje", kazao je premijer Sanader odgovarajući na pitanje koje diplomatske aktivnosti hrvatska Vlada namjerava poduzeti po pitanju za Hrvatsku neprihvatljive odluke Haaškog tribunala koja je izrečena "vukovarskoj trojci".

Rekao je da će on u ime hrvatske Vlade zatražiti da se angažira nekoliko međunarodnih pravnih stručnjaka iz različitih zemalja uključujući i Hrvatsku koji bi trebali dati svoje mišljenje o svim aspektima ove presude i rada Haaškog tribunala.

"Dakle, nećemo se s ovime pomiriti a hrvatskoj javnosti poručujem kako će Vlada poduzeti sve što je moguće. Treba sačuvati prisebnost i nastaviti suradnju s međunarodnim kaznenim sudom u Haagu. Kada izgovaram ove riječi znam da to nije ono što bi neki htjeli ćuti, najlakše bi bilo sada dići ljude na ulicu, no to nije odgovorna politika", naglasio je premijer Ivo Sanader. Dodao je kako ono što je odlikovalo politiku ove Vlade i HDZ-a, ali ujedno i ostalih stranaka je upravo suradnja s međunarodnim institucijama.

"Međutim, imamo pravo kada donesu loše odluke da to njihovo funkcioniranje stavimo pod znak pitanja i da ih preispitamo. To je naše pravo, mi smo članica Ujedinjenih naroda i mi ćemo to učiniti te naše pravo iskoristiti do maksimuma", poručio je Sanader.

Ponovio je kako je sinoć na kongresu Kršćansko socijalne unije CSU-a razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, austrijskim viceknacelarom te makedonskim premijerom o spomenutoj pressudi Haaškog suda.

"Svima njima sam podijelio pismo koje sam poslao glavnom tajniku UN-a sa željom da europski parlament bude dobro informiran o svemu što se događalo, o vukovarskoj tragediji i o ovoj sramotnoj presudi", zaključio je Sanader dodavši kako je upravo Hrvatska bila jedna od inicijatora osnivanja Haaškog tribunala kako bi se zločinci kaznili. Međutim smatra Sanader, ovom presudom ovaj je sud doveo u pitanje svrhu svog postojanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene