Istra nema problema s prodajom svojih poljoprivrednih proizvoda. Ona je svoj autohtoni češnjak rasprodala još dok je bio u zemlji. Istražili smo koji je to poljoprivredni recept koji bi se mogao primijeniti i u ostatku Hrvatske.

Galerija


Istarski češnjak prodan je još dok je bio u zemlji. Već u ožujku znalo se na kojim će adresama završiti. I to po cijeni od 60 kuna po kilogramu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Vezani članci Gliser u Istri - 2 Šokantni incident u Istri kod Premanture: Blizu prepune plaže izgubio nadzor nad gliserom pa se sudario s drugim brodicama Pedofilija na internetu, ilustracija U kampu u Bujama snimao golu djecu: Uhićen 41-godišnji Slovak

"Moram reći da je, nažalost, sav prodan. Da imamo još toliko, mogli bismo ga prodati. Od ove godine je mala promjena, radimo samo pletenice, i opet sve je prodano", kaže Dario Antonac, proizvođač češnjaka.

Slična je situacija i kod ostalih proizvođača. Kako kažu, ovih se dana traži češnjak više.

"Jednom kad vide da kreće ponuda, onda stvarno krene navala", kaže Nickol Udovičić, proizvođač češnjaka.

I u kratkom roku, ističe, proda sve. Ovo su posljednji, odavno rezervirani kilogrami.

"Ove godine imali smo oko 1000 kvadrata zasađenoga, a da je tri puta više, ma i više, sve bi to otišlo. Jednostavno, potražnja je puno veća od ponude u ovom trenutku", govori Udovičić.

Ponuda je svakakva, napominju, pa valja paziti što se kupuje.

"Nije samo okus nego i sam miris. Čim se otvori glavica češnjaka i proba stisnut režanj, on će vam se odmah zalijepiti za prste, to njegovo ulje. Miris je fantastičan, a okus ni blag ni jak", rekao je Antonac.

Kako bi kupcima olakšali izabrati pravi u moru uvoznih, na njega će uskoro stići oznaka istarske kvalitete.

"Cilj nam je bio da se ti istarski proizvodi izdignu iz konkurentskog okruženja s obzirom na to da mi ne možemo govoriti o kvantiteti, ali možemo govoriti o kvalitetnim istarskim proizvodima", kazala je Tamara Kiršić iz Istarske razvojne agencije.

Trenutačno je tek osam proizvođača koji su zadovoljili uvjete i čiji je češnjak prošao sve analize.

"Proizvođači koji slijede određenu tehnologiju proizvodnje, koji proizvode točno propisane sorte pravilnikom i koji postignu određenu kvalitetu dobiti će oznaku istarske kvalitete", kaže Smiljana Goreta Ban iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.

Ovo je tek početak njegove zaštite, jer Istarskoj je županiji uz povećanje proizvedene količine cilj i dobivanje zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr