Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločin

Travica može zatražiti ponovno suđenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni zločinac Damir Travica, izručen iz Velike Britanije radi izvršenja 15-godišnje zatvorske kazne, ima pravo zatražiti ponovno suđenje, pri čemu presuda izrečena u odsutnosti 1993. na Županijskom sudu u Šibeniku može biti ostavljena na snazi ili stavljena izvan snage.

'U obnovljenu sudskom postupku jednom donesena presuda može se ostaviti na snazi, staviti izvan snage djelomično ili u potpunosti, a izrečena kazna ne može se povećavati', objasnio je pojedinosti obnove postupka glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić.

Pročitajte i ovo Policija uhitila osumnjičene Tučnjava u Šibeniku Trojica muškaraca nasmrt pretukla pomorca, jedan bivši profesionalni boksač: Sve je počelo u kafiću... Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti

Ako Travica zatraži obnovu sudskog postupka, na što ima pravo, suđenje će vjerojatno biti spojeno s postupkom protiv Sretena Peslaća, jer su oni pripadali istoj paravojnoj skupini, objasnio je Ivić. 

>> Ratni zločinac Travica izručen Hrvatskoj

>> Damir Travica osuđen na 15 godina

>> "Držala je sina dok smo je klali"

38-godišnji Peslać u šibenskom pritvoru čeka početak obnovljena sudskog postupka, koji je zakazan za 1. prosinca 2008., dodao je Ivić.

Županijski sud u Šibeniku Peslaća je u odsutnosti osudio na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno terorističkih aktivnosti počinjenih od svibnja 1991. do siječnja 1992. na širem kninskom području. 

On je sudjelovao u akcijama u kojima su Hrvati prisiljavani da napuste domove te u uhićivanju i privođenju Hrvata u kninski zatvor, a dio je osmeročlane srpske paravojne skupine u kojoj je bio i jučer izručeni Damir Travica.

Sreten Peslać bio je u bijegu u Italiji, a izručen je Hrvatskoj nakon zahtjeva iz siječnja 2008.

Travica je 23. travnja 1993. na Županijskom sudu u Šibeniku u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva četveročlane obitelji Čengić, u zaseoku Šašićima kod Ervenika, 18. siječnja 1992. Ubio je supružnike Dragu i Nevenku Čengić te njihove sinove u dobi od pet i jedanaest godina.

Travica je hrvatskim vlastima izručen na temelju molbe, koja je britanskoj strani dostavljena još potkraj 2002. radi izvršenja kazne, i nakon izručenja prebačen je u Remetinec u Zagrebu.

Obnovljeni postupak se provodi po Zakonu o kaznenom postupku koji je vrijedio u vrijeme donošenja prve presude.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene