Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Transport 3 tone teškog agregata na zagrebački Eurotower

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Siemens Elin d.o.o. transportirao je danas dizelski agregat, težak gotovo tri tone, na vrh zagrebačkog Eurotowera, za potrebe sigurnog napajanja Zagrebačke burze, a ta vrlo složena akcija na najvišoj zgradi u Hrvatskoj izvedena je helikopterom ministarstva obrane.

U prijenosu i spuštanju dizelskog agregata snage 150 kVA, koji je obavljen jutros oko 9 sati, a trajao je 15-tak minuta, na konferenciji za novinare izvijestili su predsjednik Uprave Zagrebačke burze Roberto Motušić, predsjednik Uprave Siemens Elina Herbert Wegleitner, direktor Siemens Elina d.o.o. Werner Schoissengeier i zamjenik predsjednika Uprave Siemensa d.d. Branko Lampl. Siemens Elin d.o.o.

Pročitajte i ovo Ivana Šmit, predsjednica hrvatske udruge bolničkih liječnika DONOSI DNEVNIK NOVE TV Šefica udruge bolničkih liječnika o novom potezu Istarske županije: "Nešto sitno požara će se pogasiti. Da će napraviti neku veliku revoluciju - neće" Radnice Orljave odlaze na burzu - 1 Nakon 75 godina Gasi se još jedna hrvatska tvornica, jedina koja je odolijevala tako dugo: ''Žalosno je što pravi krivac neće odgovarati, a mi odlazimo''

Za prijenos i podizanje dizelskog električnog agregata snage - teškog 2.795 kilograma i dugačkog 3,3 metra, na krov objekta Eurotowera te njegovo spuštanje i učvršćivanje na već unaprijed pripremljeni betonski temelj - angažiran je helikopter Ministarstva obrane RH-a, Mi-8 MTV 1.

Mjesto prihvata tereta bilo je je istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma, a helikopter je letio iznad Hipodroma - preko Save - između HYPO Centra i Hrvatske televizije - preko Slavonske avenije - iznad naselja Trnje - uzduž ulice Ivana Lučića - sve do krova Eurotowera.

Priprema za transport agregata koji je dovezen iz Francuske, trajala je šest tjedana, a dizelski agregat je najteži teret koji se u Hrvatskoj prevozio helikopterom u civilne svrhe.

U toj operaciji sudjelovalo je 12 djelatnika Ministarstva obrane RH-a te brojni djelatnici Siemens Elina.

Dizelski agregat služit će Zagrebačkoj burzi smještenoj na 22. katu tornja, u slučaju ispada srednjenaponske mreže te popravaka ili nekih nepredvidivih utjecaja na sustav napajanja, da autonomno nastavi s radom u punoj funkciji.

Zagrebačka burza je opremljena vlastitim UPS sustavima koji jamče autonomno napajanje od 30 minuta, a novi agregat omogućit će dodatnu sigurnost kroz višesatno napajanje računalnih sustava Zagrebačke burze. Budući da burza radi s velikim financijskim transakcijama, sigurnost sustava računalnih servera je od neprocjenjive važnosti.

Puštanje agregata u pogon predviđa se za 25. travnja.

Složena akcija prijenosa agregata održana je u suradnji s
Ministarstvom obrane RH i Ministarstvom unutarnjih poslova -
Policijskom upravom zagrebačkom, te uz odobrenja Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Zagrebačkih cesta, Gradskog ureda za prostorno uređenje i drugih nadležnih tijela, navode u Siemensovoj Službi za odnose s javnošću.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene