Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ostaje značajan niz problema'

Transparency od Hrvatske traži jačanje borbe protiv korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevladina organizacija Transparency International objavila je u Bruxellesu priopćenje u kojem od Hrvatske traži jačanje borbe protiv korupcije te da treba osigurati da provedba protukorupcijskih mjera postane nepovratan proces.

U priopćenju objavljenom u povodu međuvladine konferencije o pristupanju, na kojoj je Hrvatska zatvorila dva poglavlja, i sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, kaže se da 'dok Hrvatska napreduje u reformama kako bi ispunila uvjet za pristupanje Europskoj uniji, ostaje određen broj značajnih problema koje treba riješiti, posebice u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije'.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju" Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže"

>> Kosor: Ovo su zadnji metri, uskoro centimetri

'Aktivisti civilnog društva upozoravaju da hrvatske reformske mjere moraju biti stalne i nepovratne i podržane dostatnim kapacitetima za njihovu provedbu. Postoji zabrinutost da nedostaje jasne političke volje za borbu protiv korupcije u određenim područjima. Puna i primjerena provedba svih reformi bitna je kako bi se osigurala opipljiva i trajna poboljšanja za hrvatske građane i za vjerodostojan proces proširenja', kaže se u priopćenju Transparency Internationala (TI).

TI ističe da unatoč rastućem broju slučajeva korupcije na visokoj razini koji se istražuju, još uvijek postoji zabrinutost oko selektivnosti istražiteljskih i tužiteljskih postupaka te zbog kroničnog nedostatka pravomoćnih presuda i oduzimanje nezakonito stečene imovine, što dovodi do pitanja oko 'političke nepristranosti policije i ureda tužitelja'.

Također se kaže da pitanje sukoba interesa nije do kraja definirano i riješeno. U priopćenju se spominje i 'kontroverzni zakon o golfu koji derogira pravo na vlasništvo i ... povećava rizik od korupcije na razini lokalnih vlasti'.

Ti upozorava i na 'nedovoljnu socijalnu i institucionalnu zaštitu svjedoka, zviždača, istraživačkih novinara i branitelja ljudskih prava te akvista transparentnosti i borbe protiv korupcije'. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene