Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak Crkve, sindikata i udruga

Nakon pritiska Vlada povukla izmjene Zakona o vodama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crkvene organizacije, sindikati i udruge civilnog društva održale su zajedničko tiskovnu konferenciju povodom najavljene izmjene Zakona o vodama. Vlada je nakon pritiska povukla zakon iz procedure.

Oni pozivaju da Vlada iz procedure povuče prijedlog izmjena Zakona o vodama i da se nikad ubuduće ne ponovi takav pokušaj.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura

>> Sindikalci i Crkva zajednički o privatizaciji Hrvatskih voda

>> Vlada odustaje od privatizacije Hrvatskih voda

'Najavljena transformacija Hrvatskih voda je bila pokušaj privatizacije na mala vrata, odnosno prodaje javnog dobra', izjavio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

'Voda je nacionalno i javno dobro baš kao što su to šume, more i sva ostala rudna blaga. Ovo je bio pokušaj da se na mala vrata od javne ustanove kojoj nije najvažnija dobit stvori poduzeće. To se protivi Hrvatskom ustavu i zbog toga tražimo donošenje strategije za upravljanje javnim dobrima', istaknuo je Sever.

Bez obzira što je Vlada najavila povlačenje ovog zakona, okupljeni predstavnici različitih sektora hrvatskog društva žele da se ovakvo što u budućnosti uoće ne pokuša napraviti.

'Ovaj pokušaj je nepravda prema samoj vodi, prema siromasima koji u tržišnoj utakmici ne mogu priuštiti vodu, a slobodno mogu reći i prema malim nacionalnim ekonomijama kao što je hrvatska ekonomija. Držimo da i dalje ovo pitanje nije rješeno jer je javno gospodarenje vode jedan ozbiljan projekt u kojem trebaju sudjelovati svi segmenti društva', rekao je fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkoga instituta za kulturu mira iz Splita.

Ministar vodnog gospodarstva Božidar Pankretić odgovorio je da je Vlada odustala od namjere. 'Mislim da je došlo do bitnog utjecaja na javnost, nažalost ne sa stvarnim činjenicama i argumentima, međutim Vlada RH osluškuje javnost i povlači ovaj zakon iz procedure', rekao je Pankretić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene