Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon pritiska biskupa

Vlada odustaje od privatizacije Hrvatskih voda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas da će Vlada najvjerojatnije iz procedure povući zakonske izmjene kojima se predlaže pretvaranje Hrvatskih voda u trgovačko društvo, i tako razriješiti sve dvojbe da se tim zakonima na mala vrata otvara prostor privatizaciji voda kao nacionalnog resursa.

'Nema prodaje nacionalnog bogatstva, nema prodaje voda i šuma', istaknula je premijerka na Hrvatskom radiju.

Kazala je da je razgovarala s biskupima, kao predstavnicima Crkve koja se otvoreno usprotivila donošenju izmjena Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, kao i s resornim ministrom Božidarom Pankretićem te je dogovoreno da će se o sudbini tih zakonskih prijedloga odlučiti ovoga tjedna.

'Vjerojatno ćemo ovoga tjedna razgovarati s ljudima koji imaju dvojbe i, da nikakvih dvojbi ne bi bilo, vjerojatno ćemo taj prijedlog i povući', poručila je Kosor.

Pročitajte i ovo Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa" Ustavni sud potvrdio je pravni interes potrošača - 5 Banke tužilo 40.000 građana Nova pobjeda udruge Franak: "To je zadnja stepenica prema glavnom cilju"

'I banke moraju snositi dio odgovornosti'

Što se tiče najava da će ovoga tjedna razgovarati s vodećim bankarima i u ime Vlade im predložiti da smanje kamate za građane, premijerka je rekla da u javnosti nije detaljno govorila o tome što će Vlada konkretno predložiti bankarima.

Na taj sastanak gleda kao na nastavak već održanih razgovora o tome kako se banke mogu aktivno uključiti u provedbu Vladinog Programa gospodarskog oporavka, odnosno predložiti svoje 'modele po kojima i one trebaju podnijeti dio tereta gospodarske krize'. 'U srijedu ćemo zato s bankarima, kao subjektima u gospodarskom životu, razgovarati o tome koliko je moguće ravnomjernije podijeliti teret krize. Naravno da dio tereta i oni trebaju snositi', dodala je Kosor.

>> Bankari 'ne šljive' premijerku'

>> Biskupi protiv Vlade: Nećemo skupu vodu

Istaknula je da Vlada od bankara u prvom redu očekuje njihovo aktivno participiranje u provedbi modela A, po kojemu bi poduzetnici u ovoj godini mogli računati na nižu kamatnu stopu za kredite, te u novom projektu poticanja stanogradnje, koji će Vlada predstaviti na sjednici u četvrtak. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene