Nejavljanje bračnog para Ane i Ante postalo je sumnjivo članovima obitelji i bliskim prijateljima. Bojali su se najgoreg, no tragičan kraj dvoje supružnika nitko nije očekivao.

Galerija Ubojstvo starijeg bračnog para šokiralo je Viroviticu (Foto: Dnevnik.hr) - 10 Ubojstvo starijeg bračnog para šokiralo je Viroviticu (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Ubojstvo starijeg bračnog para šokiralo je Viroviticu (Foto: Dnevnik.hr) - 7 +3 Ubojstvo starijeg bračnog para šokiralo je Viroviticu (Foto: Dnevnik.hr) - 6

U policijsku postaju u Virovitici stigao je poziv o požaru u obiteljskoj kući, u kojoj su pronađena tijela starijega bračnog para. Policijskim istražiteljima nije odmah bilo jasno što se dogodilo u kući koja je cijela bila u pepelu i čađi. Ono što se odmah moglo zaključiti jest da je netko s namjerom zapalio dvoje ljudi. ''Znate kad sam četkicom da zube morala sve one fuge čistiti. Ja mislim da vam ne moram pričati kako mi je bilo. To je sve od moje sestre krv. Nije samo od moje sestre, i od šogora.... Ja ne znam jesam li vodom ili svojim suzama to čistila, to je bilo užas'', prisjeća se Kata Vincetić, sestra ubijene Ane.

Vezani članci Policija, ilustracija Kod Autobusnog kolodvora opljačkao poštare: "Stigao je na skuteru i uperio pištolj" Poštar, ilustracija Plinska brojila na području Zagreba i okolice opet očitavaju poštari: Građane mole da se pridržavaju dva uvjeta

Ubijeni bračni par nije imao široki krug prijatelja, radilo se o omiljenim susjedima koji ni s kim nisu bili u svađi. Motiv je i dalje bio nepoznanica, a svaki trag istražitelje je vodio u slijepu ulicu.

Ubojstvo starijeg bračnog para šokiralo je Viroviticu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ubojstvo starijeg bračnog para šokiralo je Viroviticu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Kriminalističkim tehničarima u Virovitici u pomoć su pristigli i vještaci za kontaktne i biološke tragove iz Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu. Očevidom su otkrili komadić ruksaka koji je istražiteljima postao ključan trag u potrazi za hladnokrvnim ubojicom, kao i da je obiteljska kuća zapaljena tek sljedećeg dana, nakon što je ubojica brutalno nožem izbo dvoje starijih ljudi.

Policija se u rješavanju ovog slučaja hvatala za svaku slamku, pa im je, kaže policijska inspektorica Marija Štajbuhar, postala zanimljiva svaka osoba koja je svakodnevno prolazila ulicom ubijenoga bračnog para. ''To su bili poštari. Pa smo otišli u poštu provjeriti koji poštari imaju rajon svog posla na tom području, u toj ulici. Dobili smo dva imena...'', ispričala je inspektorica Štajbuhar.

Kata Vincetić sjeća se kako su posljednjih godinu dana kasnile isporuke mirovina koje je prethodnih godina redovito donosio isti poštar. ''Oni su u njega imali poverenja, oni su njega primali. On nikad nije otišao, a da mu ona nije skuhala kavicu, da mu nije ostavila od mirovine. Oni jednostavno nisu mogli u njemu vidjeti nešto loše'', govori Kata.

Ubojstvo starijeg bračnog para šokiralo je Viroviticu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ubojstvo starijeg bračnog para šokiralo je Viroviticu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Unatoč kašnjenjima, u prvi trenutak nije bilo logično da bi poštar mogao biti povezan s brutalnim ubojstvom supružnika. No istražitelji su ipak zamijetili jednu nelogičnost kod listića o preuzimanju mirovine – svi su mjeseci potpisani, ali ne jednakim potpisom. Poštara koji je svakog mjeseca donosio mirovinu stanovnicima i koji je bio voljen među susjedima u ulici policija je pozvala na obavijesni razgovor.

Dobio kaznu zatvora od 40 godina

On je pristao i na poligraf, nakon čega je bez ustručavanja priznao zločin i istražiteljima ispričao mučne detalje o svemu što je učinio bračnom paru. ''Samo u jednom trenutku ispitivanja pokazao je nekakve osjećaje kajanja. Kada se prisjetio oštećenice koja ga je, prije negoli je zadao završnu ubodnu ranu, pitala 'Radite li to zbog novca?', na što nije odgovorio ništa, već ju je pogledao i ona je netom poslije izdahnula, preminula...'', prepričao je policijski inspektor Mario Balogović.

Nakon likvidacije mirnog para umirovljenika nije mirno spavao zbog straha da će ga policija uloviti. Sljedećeg jutra vratio se i zapalio kuću kako bi što uspješnije prikrio tragove i sklonio bilo kakvo svjetlo sumnje sa sebe. Sve je to učinio zbog 20.000 kuna kockarskog duga. Poštar, za kojeg nitko ne vjeruje da je u stanju počiniti ovakvo kazneno djelo, idućih 40 godina provest će u najstrože čuvanom odjelu zatvora u Lepoglavi.

Intrigantni dokumentarno-igrani serijal Nove TV 'Tragovi' donosi rekonstrukciju najtežih i najzagonetnijih zločina koji su se dogodili u Hrvatskoj. Snimljeni prema istinitim događajima, kroz razgovore s ključnim akterima te potresne autentične snimke, otkrivaju što je prethodilo nekim od najokrutnijih ubojstava koja su šokirala zemlju. 'Tragove' urednika i voditelja Domagoja Mikića pratite od ponedjeljka do srijede na Novoj TV nakon 'Farme', a propuštene emisije pogledajte na novavideo.dnevnik.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju