Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kao kad se računalo pregrije'

Doznajte kako će vaš organizam reagirati na visokim temperaturama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toplinski će val u utorak osjetiti Osječani, Karlovčani i Riječani. Koji stupanj niže, očekuje se tek krajem tjedna. A kako će vaše tijelo reagirati na visokim temperaturama?

Da budem krajnje slikovit, to je kao kada se računalo pregrije pa onda neke funkcije ne rade kako treba. Ono što utječe na organizam nije samo temperatura već i vlažnost i strujanje zraka, a kad temperatura zraka prijeđe temperaturu tijela, u medicini se to zove - poremećaj termoregulacije. Izaziva vrućicu, toplinski udar, sunčanicu i slično. Kod prosječne osobe, prvi je na udaru kardiovaskularni sustav. Dolazi do širenja krvnih žila i pada tlaka i to posebno može biti opterećenje za srčane bolesnike.

Pročitajte i ovo Automobil, ilustracija - 4 Završena obdukcija Detalji užasa kod Banje Luke: Curica se satima igrala u vozilu parkiranom na suncu, njezino beživotno tijelo pronašla je majka Automobil, ilustracija - 3 Liječnici upozoravaju Pregrijana vozila prava su opasnost, evo koliko treba kockici leda da se otopi u vrućem autu

Ono što prvo primijetimo prostim okom je pojačano znojenje, odnosno tijelo se samo hladi. Inače, prosječan organizam može izbaciti i do 400 militara znoja. Znojenjem se zapravo izbacuju toksini, odnosno otrovi iz tijela, ali i elektroliti... Inače, zbog bakterija koje žive na našoj koži, uslijed pojačanog znojenja moguće su upale žlijezda, posebno ispod pazuha ili u preponama. Zbog naše ishrane, lijekova koje pijemo ili čak i kozmetike, pri pojačanom znojenju moguće su i alergijske reakcije.

Međutim, osobe koje rade fizičke poslove, mnogo se znoje i gube magnezij - sklonije su grčevima mišića koji najčešće zahvaćaju ruke, noge i mišiće trbuha. Naravno, ne zaboravimo i sunčanicu, kada nam je glava, odnosno potiljak pretjerano izložen suncu. To je ozbiljno stanje, koje može imati smrtne posljedice, kao i toplinski udar.

Grafičku animaciju utjecaja ekstremne vrućine na tijelo možete pogledati u priloženom videu.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene