Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Prema radnoj verziji novog zakona, Registar hrvatskih branitelja preimenovat će se u Evidenciju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a ta evidencija služit će za potrebe postupaka ostvarivanja statusnih prava", poručili su iz Ministarstva branitelja.


Ministarstvo branitelja objavilo je u utorak kako javna dostupnost Registra hrvatskih branitelja ne postiže svrhu za koju je predviđena pa Registar, radi zaštite digniteta i privatnosti branitelja, više neće biti javno dostupan te ga čeka preimenovanje u Evidenciju hrvatskih branitelja, čiji će se podaci moći koristiti isključivo u službene svrhe.

Vezani članci Tomo Medved Medved odgovorio na priopćenje Vrhovnog suda: "Nemam namjeru utjecati na rad suda niti narušavati neovisnost sudbene vlasti" SDP Predsjednik splitskog SDP-a ima prijedlog za ministra: "Studentima osigurajte status branitelja!"

"Prema radnoj verziji novog zakona, Registar hrvatskih branitelja preimenovat će se u Evidenciju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a ta evidencija služit će za potrebe postupaka ostvarivanja statusnih prava koje vodi Ministarstvo hrvatskih branitelja i druga nadležna tijela", navode iz Ministarstva u odgovoru na Hinin upit.

Napominju kako se podaci iz javno dostupnog Registra na internetskim stranicama Ministarstva ne mogu koristiti u službene svrhe već hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i dalje potvrde u svrhu ostvarivanja svojih prava moraju službeno tražiti od nadležnih tijela.

Stoga najavljuju kako će podatke iz Evidencije učiniti dostupnima nadležnim tijelima u opsegu, na način i pod uvjetima određenim pravilnikom kojeg će donijeti ministar hrvatskih branitelja.

U Ministarstvu najavljuju i kako će - s obzirom da je važećim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji reguliran naziv, sadržaj i javna dostupnost Registra - stavljanjem van snage tog zakona i stupanjem na snagu novog početi i primjena planiranih izmjena u svezi naziva i upotrebe Evidencije isključivo u službene svrhe.

Ove je promjene u Dnevniku Nove TVu subotu najavio aktualni ministar branitelja Tomo Medved, kazavši i kako se pokazalo da registar nema smisla, jer za svaku potvrdu branitelji ionako moraju obilaziti urede.

Inače, Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata objavljen je u prosincu 2012. nakon što je Hrvatski sabor, većinom glasova i uz žestoko protivljenje oporbe koju je tada predvodio HDZ, izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Bivši ministar branitelja Predrag Matić je za Registar, u kojemu je tada bilo oko 489 tisuća imena hrvatskih branitelja, ocijenio kao "najčasniji popis u hrvatskoj povijesti".

Objavom Registra, javnosti su u elektroničkom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana te pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji se mogao objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, stoji naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravnim osobama. (D.B./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju