Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnik oporbe i HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je u srijedu, uoči početka izvanrednog saborskog zasjedanja na kojemu se odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, uvjerenje da će saborski zastupnici biti jedinstveni u toj odluci.


"Očekujem da realiziramo dogovoreno (u ponedjeljak na sastanku premijera Zorana Milanovića s predstavnicima saborskih klubova), da jedinstveno zauzmemo stav, da zadužimo Vladu da izađemo iz ugovora o arbitraži, da Vlada to realizira i da na taj način izbjegnemo prijevaru koja nam je spremana preko Arbitražnog suda, lobiranja Slovenaca i pokušaja da se preko prijevare uzme dio hrvatskog teritorija", izjavio je Karamarko novinarima.

Vezani članci Andrej Plenković Sjednica Predsjedništva HDZ-a: Očekuju se izjave premijera Plenkovića Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović - 2 Milanović iz New Yorka: "Ozbiljnije se stvari događaju kod kuće, u regiji." Nastavljaju se reakcije na njegov poziv Kolindi Grabar-Kitarović

"Cijenimo njihovo mišljenje, ali ga ne prihvaćamo", odgovorio je na pitanje kako vidi ocjenu Europske komisije iz koje su poručili kako podupiru arbitražnu proceduru.

"Zahvaljujemo na njihovim sugestijama, naši prijatelji uvijek su nam dobri sugovornici, međutim u pitanju je naš nacionalni, državni interes, mi smo suverena država, ravnopravna članica NATO-a i EU i tako ćemo se postaviti", rekao je predsjednik HDZ-a.

UŽIVO - DAN ODLUKE Milanović: Hrvatska ne može rastjerati arbitražni sud, mi se povlačimo iz postupka i nećemo priznati njegovu odluku

Hrvatska će, naglasio je, čvrsto braniti svoje interese i mora obraniti svoj teritorij od "ovog pokušaja prijevare". "Ovo je nisko i taj je Arbitražni sud potpuno kontaminiran", poručio je Karamarko.

Ocijenio je i da imenovanje predsjednika Međunarodnog suda pravde Ronnya Abrahama za novog slovenskog arbitra ništa ne mijenja. "Oni su promijenili svoga člana kao da je ovaj drugi čovjek (arbitar) bolestan ili slomio nogu, kao da u pitanju nije bila podla prijevara", kazao je šef HDZ-a.

'Nismo djeca'

Karamarka se nisu dojmile tvrdnje iz Slovenije da Hrvatska nema pravo jednostrano napustiti sporazum. "A Hrvatska je imala jednostrano pravo na podvalu i prijevaru. Ma nemojte, nismo djeca", rekao je.

Ne plaše ga ni tvrdnje da Hrvatskoj, istupi li iz arbitražnog sporazuma, prijeti međunarodna izolacija. "Od 1990-ih smo naučili na te tekstove, na razne pritiske, lobiranja. Moramo se postaviti kao suverena, samostalna država, za nju su ginuli najbolji sinovi i neće nas nitko varati", naglasio je Karamarko.

Nije želio komentirati prepisku predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Sabora Josipa Leke oko predsjedničina sudjelovanja na izvanrednoj saborskoj sjednici. "Nisam čitao, ne bih to komentirao", rekao je Karamarko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook