Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

ima tri cilja

Tomašević otkrio zašto neće na izbore sa SDP-om: "Na ovim izborima imamo tri cilja"

Tomislav Tomašević iz platforme Možemo na konferenciji za medije najavio je izlazak na izbore za gradonačelnika Zagreba te potvrdio kako neće biti predizborne koalicije sa SDP-om na izborima.

Tomislav Tomašević, predsjednik platforme Možemo!, održao je konferenciju za medije na kojoj je potvrdio da neće biti predizborne koalicije sa SDP-om te kako na izbore izlaze sami.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Grafit na Zrinjevcu Na udaru i stranke FOTO Pogledajte uvredljive grafite koji su osvanuli preko noći u centru Zagreba

"Mi smo u lokalnu politiku u Zagrebu ušli jer među postojećim opcijama nismo vidjeli onu koja bi se na pravi način usprotivila i oduprla Milanu Bandiću. Svojim političkim radom pokazali smo kako se to radi, a sada to želimo primijeniti i u praksi", izjavio je Tomašević.

Najavio je kako Možemo na nadolazećim izborima ima tri cilja: Ukloniti Milana Bandića s vlasti, onemogućiti stvaranje koalicije HDZ-a i Milana Bandića u gradskoj skupštini te stvaranjem progresivne skupštine ostvariti glavni cilj - p,romijeniti način upravljanja gradom Zagrebom koje mora biti pravedno, transparentno i održivo.

Pratite konferenciju za medije Tomislava Tomaševića o formatu izlaska na lokalne izbore u Zagrebu i odluci da na njih ne idemo u velikoj predizbornoj koaliciji koja uključuje SDP

Posted by Možemo - politička platforma on Thursday, 24 December 2020

"To je racionalna odluka koju žele naši birači"

"Racionalna odluka koju smo donijeli o samostalnom izlasku na izbore ostvarit će tri navedena cilja. Iz SDP-a i oporbenih stranaka rekli su da će me podržati ako imamo zajedničku listu za gradsku skupštinu i četvrti te ako imamo zajedničku predizbornu kampanju. Nakon razgovora sa članovima i strankama iz koalicije Možemo!, odlučili smo da je najbolje da ne idemo u veliku predizbornu koaliciju koja uključuje SDP", potvrdio je.

Rekao je da se pokazalo kako je to više fer prema biračima jer tada neće biti pregovora koji bi utjecali na odnos snaga u skupštini, već bi se tada kasnije tek, ovisno o glasovima, dogovarali o podjeli mjesta.

"Naša je procjena da možemo najviše novih birača izvući tako da ne idemo u koaliciju. Da bismo ostvarili ciljeve, moramo privući nove birače, a od svih stranaka mi najviše takvih izvlačimo na izbore. Ankete pokazuju da dobar dio naših birača, svaki peti, ne bi izašao na izbore ako koaliramo. Mi u oporbi si to ne možemo dopustiti, stoga je racionalna odluka ići na izbore u dva bloka", zaključio je Tomislav Tomašević.

Potvrdio je i da će, tko god uđe u drugi krug protiv Milana Bandića, ako je od centra prema lijevo, imati njihovu podršku. Isto, dodaje, očekuje i od drugih stranaka u slučaju da on uđe u drugi krug.

"Pozivamo oporbu da se i dalje držimo zajedno u skupštini, iako nemamo koaliciju, te pozivam da imamo kampanju da više birača izađe na izbore. Jedino velika izlaznost omogućuje nam pobjedu na izborima“, objasnio je te nastavio: "Pozivamo sve da bude barem jedan zajednički promatrač u svakom biračkom mjestu kako bismo nadgledali izbore i spriječili moguću izbornu prijevaru."

"Pobjeda je naša jer ćemo ostaviti srce na terenu"

Objasnio je i kako je anketa oporbe jasno pokazala da je zbroj pojedinačnih stranaka veći nego velika koalicija, u čijem se slučaju gubi oko pet posto glasova, i to većinom onih od platforme Možemo!.

"Ne vidim da se itko svađa. Imali smo razgovore kakva bi suradnja bila prihvatljiva. Anketa je potvrdila što smo očekivali. Nema svađe. Neće nam birači zamjeriti koaliciju s SDP-om, ali želimo izvući što više birača na glasanje. To je najracionalniji cilj. Ako se ne može formirati većina, onda gradonačelnik ima vezane ruke", ustvrdio je.

Tomašević je rekao i kako ne očekuje pomoć infrastrukture od SDP-a, već će se djelovati po principu jedna lista - jedna kampanja. Govori i kako ga nije strah da će od svega profitirati Milan Bandić.

"Znate tko smo, zašto smo ušli u politiku i što nije u redu sa Zagrebom. Već smo u kampanji, obilazim kvartove, prednost koju imam je samo anketa, ne zanosim se. Nećemo maknuti Bandića s vlasti zbog ankete, nego zato što ćemo ga pobijediti na terenu. Već dvadeset godina obilazim građane, pokazao sam u skupštini kako se to radi", zaključio je čelnik platforme Možemo!.

Tomašević kaže da će pobijediti Bandića jer će "ostaviti srce na terenu".

Nema alternative postizbornoj koaliciji

Iako će sami na izbore, ne vjeruje da će im birači zamjeriti kasniju koaliciju sa SDP-om jer, kako tvrdi, moraju promijeniti način upravljanja gradom. Odnosi se u skupštini formiraju prema glasovima birača. Nema alternative postizbornoj suradnji, rekao je.

"Meni je danas glavni cilj Bandić i HDZ te promjena u Zagrebu. Nećemo se baviti negativnom kampanjom, pozitivna kampanja je jedini način da pokažemo kako mi vidimo upravljanje Zagrebom i što možemo promijeniti“.

Tomašević je za kraj potvrdio i kako je kontaktirao predsjednika SDP-a o svojoj odluci te kako je to želio učiniti direktno prije nego što to obznani javnosti, ali ne želi ulaziti u detalje razgovora. Unatoč takvoj odluci ne vjeruje da će to utjecati na moguću postizbornu koaliciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene