Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (Foto: Anto Magzan/PIXSELL)
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je ocijenio da je pitanje ratifikacije Istanbulske konvencije otvoreno te da je krajnji interes hrvatske države i institucija smanjenje nasilja u obitelji i nad ženama. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da je dokument pročitao te poručuje da bi to trebao učiniti svatko koga ta tematika zanima.


"Pitanje ratifikcije u Hrvatskoj je otvoreno. Ono se i danas odvija na različitim forumima i unutar stranaka. Vrlo brzo će to biti i na razini Vlade, a kasnije i Sabora. Kada govorimo o mogućim ogradama, ja mislim da će se tu raditi više o pojašnjenjima, jer je interes i hrvatske države i institucija prije svega smanjenje nasilja u obitelji, smanjenje nasilja nad ženama. A ako bude potrebno dati neku interpretativnu izjavu kako Hrvatska vidi određene pojmove unutar te konvencije, to će se učiniti", kazao je Božinović odgovarajući na novinarska pitanja u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Dodao je kako je činjenica da "nasilja u obitelji ima dosta, pogotovo kad govorimo o nasilju nad ženama". Kazao je i da je MUP vrlo aktivan u prevenciji, ali da to nije posao samo za jedno ministarstvo, već zahtijeva "holistički pristup svih institucija".

"Mislim da je to put kojim će se morati ići kako bi se smanjile negativne posljedice tih djela. Interes je policije i institucija da učinimo sve kako bi se svi oblici kaznenih djela, uključujući i kaznena djela nasilja u obitelji, smanjili odnosno kako bismo kao društvo postali aktivniji, pogotovo kada govorimo o prevenciji da se ta djela što manje događaju", zaključio je Božinović.

Na pitanje o mogućoj kandidaturi premijera Andreja Plenkovića za predsjednika Europske komisije, Božinović je rekao da, koliko on zna, to nije aktualno pitanje, ali da je načelno prisutnost hrvatskih ljudi u europskim institucijama važna.

"Mi smo samo u MUP-u pojačali i jačat ćemo nazočnost naših stručnjaka unutar tijela Europske komisije, Europskog vijeća zbog toga što tamo izravno možemo utjecati na uredbe i direktive koje se donose na europskoj razini. Što se tiče konkretnog pitanja, po svemu što znam, nisam razumio da je to aktualno pitanje", ustvrdio je Božinović.

Tolušić: Pročitao sam Istanbulsku konvenciju

Potpredsjednik HDZ-a i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u ponedjeljak u Osijeku da je pročitao Istanbulsku konvenciju te da je to trebao napraviti svatko koga je to zanimalo.

Tijekom današnje radionice "Naše domaće, sada i ubuduće" o mjerama financiranja Programa ruralnog razvoja novinari su Tolušića zamolili da komentira poruku predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića članovima stranke da, prije rasprave i odlučivanja o Istanbulskoj na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, pročitaju taj dokument te ga upitali je li pročitao Konvenciju.

Što se tiče Istanbulske konvencije, svatko koga je to zanimalo trebao je to davno pročitati. Ja sam je, naravno, pročitao prije puno vremena, odgovorio je Tolušić.

Predsjedništvo i Nacionalno vijeća HDZ-a popodne će održati sjednice, a raspravljat će se i o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatijoj kao Istanbulska konvencija, za koju je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio da će se za dva tjedna naći na Vladinoj sjednici, nakon čega će biti upućena u Hrvatski sabor na ratifikaciju.

Ta je odluka dovela do prijepora među pojedinim članovima stranke, a Plenković je u subotu na proslavi 28. obljetnice osnivanja HDZ-a Velike Gorice pozvao stranačko članstvo da o Istanbulskoj konvenciji ne donose zaključke samo na temelju debate u kojoj ona dobiva ideološku konotaciju, nego da pročitaju tekst Konvencije čija je bit, kazao je, zaštita žena od nasilja, te je poručio kako na raspravi stranke o tome u ponedjeljak očekuje jedinstven stav. (Hina)