Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znate li što je?

Toliko loše da postaje zabavno i dobro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spojiti nespojivo. Šljokice, boje, sjaj i raskoš. Luksuz po prihvatljivoj cijeni – kič!

Kada bi vas netko pitao tko je hrvatska ikona kiča, prva bi vam vjerojatno na pamet pala Ivanka Mazurkijević. I ona se na to ne bi uvrijedila, dapače. Time biste joj odali najveće priznanje. „Kada vidim nešto što ima puno nekakvih točkica, cvjetića i ne znam, nešto se dogodi u meni, k'o neka eksplozija, k'o nekakav kič orgazam! Mali sitni kič orgazam“, uz smijeh govori Ivanka.

Biti drukčiji, zabavan i opušten njima je jedini modni imperativ, a odvažnost je vrlina koja se pri tom podrazumijeva. „Nekad osjetiš poglede po leđima, znaš da te bodu. Ili kad prolaze kraj tebe gledaju kao kakva je to kombinacija ili nešto, ali to se vrlo lako i vrlo brzo zanemari“, objašnjava Ana. Ono što nenaviklom oku izgleda kao da se ormar samo prevrnuo na nju, zapravo je kombinacija koja zahtijeva puno usklađivanja i promišljanja. Jer kičasta je odjeća samo dio onoga što čini trash. U doslovnom prijevodu – smeće, a po definiciji, toliko loše da zapravo postaje zabavno i dobro! Kustosica u Galeriji Klovićevi dvori Jasmina Bavoljak trash definira kao nešto na što se ljudi ideološki opredjeljuju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oštre riječi Politički analitičar o Milanovićevim izjavama Slika nije dostupna Snimka iz stana VIDEO Ima se, može se: (Ne)ukus zloglasnih talijanskih mafijaša

>> Policija u akciji: 50-ak građana ga optužilo za lihvarenje!

S namjerom ili slučajno trash može biti sve. Od seoske olimpijade, suvenira, preko glazbe i filmova, odjeće, umjetnosti pa sve do zlatnog lančića oko vrata. No tanka je granica između trasha i onoga što je jednostavno loše. Što je jedno, a što drugo, kažu nam sugovornici, ovisi o kutu gledanja.

Tako je Miljenku Mariniću njegova prizemnica na zagrebačkoj Sigečici daleko najljepša kuća u kvartu. U posljednjih deset godina otkako je u mirovini, ona je projekt na kojem svakodnevno radi i u koji je utrošeno puno ljubavi, vremena, ali i novca. „Pa ja mislim 30 do 40 tisuća eura sigurno je otišlo znate. Ziher! Sigurno, sigurno“, s ponosom nam govori Miljenko. Zlatno i zeleno, kugle, odljevi, poneko srce, fontana, krov osebujnog stila... Tako bi ukratko glasio opis Miljenkove kuće. Za nju možete misliti što hoćete, ali da nema dušu... E to jednostavno ne stoji! Je li ona kič ili ne, Miljenko se ne zamara previše. Njemu je najljepša! „Ja ne radim zato da se to vama sviđa. Jedino, prvenstveno, isključivo, samo meni jer na koncu ja sam tu od jutra do navečer“, kaže Miljenko i uživa u svakom trenutku, baš kao i Tena i Ana. Što drugi misle, ne zanima ih previše. Jer oni su u nekom drugom, trash filmu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene