Obavijesti Video Pretražite Navigacija
deset stručnjaka

Tko priprema prijedlog zakona o pobačaju? Pet muškaraca i pet žena, dio njih žestoki protivnici prekida trudnoće

Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb (Foto: Dnevnik.hr)
Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministarstvo zdravstva objavilo je imena članova Povjerenstva koji pripremaju teren za pripremu Zakona o pobačaju, a mi smo provjerili što su javno govorili o prekidu trudnoće. Samo za dio njih dostupne su informacije i to su redom negativni stavovi o pobačaju.

Ministarstvo zdravstva objavilo je u utorak imena članova Povjerenstva za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država Europske unije koji se odnose na pravo prekida trudnoće, u kojemu je deset stručnjaka čija je zadaća utvrditi iskustva država EU-a u vezi prava na prekid trudnoće, te svojom analizom olakšati izradu prijedloga stručne podloge za izradu zakonske regulative.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSLAO JE PRIOPĆENJE Oglasio se i Ćorušić: "Demantiram objavljeno te naglašavam da ću zaštitu svojih prava i interesa zatražiti sudskim putem" Ante Ćorušić afera krivi jajnik Liječnička komora traži očitovanje Ćorušića, oporba hitnu smjenu

U Povjerenstvu je pet žena i pet muškaraca: prof. dr. sc. Ante Ćorušić, prof. dr. sc. Berivoj Mišković, dr. sc. Tanja Turudić, prof. dr. sc. Marko Vulić, prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, prof. dr. sc. Darko Marčinko, prof. dr. sc. Dinka Pavičić-Baldani, prof. dr. sc. Anica Čulo Margaletić, mr. sc. Mirna Erman-Vlahović i prof. dr. sc. Urelija Rodin.
 

Ante Čorušić

Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

HDZ-ovac, ravnatelj KBC-a Zagreb koji je u vrijeme Tomislava Karamarka figurirao za najizglednijeg kandidata za ministra zdravstva Ante Čorušić govorio je da nije za potpunu zabranu pobačaja, ali da ga treba ograničiti. Ideja mu je bila da žene uoči konačne odluke moraju razmisliti sedam dana, a tijekom tog time-outa poslao bi ih na razgovor sa stručnjacima, psihologom i svećenikom.
''Pobačaj je najgadljiviji postupak u medicini. Ne osporavam pravo ženama na izbor, naravno. Ali, jednostavno, aktom pobačaja se uništava neki treći život, koji se u tom trenutku ne može braniti. A to je ljudski život'', rekao je Ćorušić 2014.

Berivoj Mišković

Predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh u Zagrebu, Berivoj Mišković hvalio se svojedobno kako u njegovoj Klinici nema pobačaja jer su se svi liječnici pozvali na priziv savjesti. Na Svetom Duhu prestali su obavljati namjerne pobačaje u travnju 2014. godine, pri kraju molitvene inicijative „40 dana za život“ čiji su predstavnici molili pred bolnicama.

Anica Čulo Margaletić

Profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu Anica Čulo Margaletić bila je članica radne skupine koja je izradila prijedlog Obiteljskog zakona u kojem je stajalo da obitelj bez djeteta nije obitelj, a koji je povukao premijer Andrej Plenković. Čulo Margaletić gostovala je na tribini udruge Željke Markić “U ime obitelji” i govorila o važnosti obiteljske medijacije.

Ostali članovi Povjerenstva manje su eksponirani ili se nisu izjašnjavali o pobačaju i drugim svjetonazorskim pitanjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene