Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Program, novac, popularnost...

Istražili smo: Donose li i supružnici predsjedničkih kandidata glasove?

Predsjednica i Jakov Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednica i Jakov Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predsjednica i Jakov Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica i Jakov Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kim Ann Škoro (Foto: Dnevnik.hr) Kim Ann Škoro (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sanja Musić Milanović (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Musić Milanović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Melania Trump (Foto: Dnevnik.hr) Melania Trump (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Michele Obama (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Predsjednički izbori dobivaju se na temelju programa, novca, ali i popularnosti. Može li pobjedi presuditi i popularnost supružnika kandidata za Pantovčak?

Michelle Obama, Melania Trump.. dobro su poznate američke prve dame! No tko su naše?

Pročitajte i ovo Ilustracija Što je htio postići Policija i vučne službe intervenirale na Pantovčaku: Muškarac pred Milanovićev ured donio i transparent Sanacija Pantovčaka - 3 Aktiviralo se klizište Počinju pripreme za sanaciju Pantovčaka: Još se ne zna koliko će sve trajati ni koliko će koštati

''Prva dama ima vrlo jasne zadatke, jasna su očekivanja i recimo da ima vrlo jasnu organizacijsku potporu kako će to sve obaviti. S druge strane kod nas uloga prve dame jest zapravo uloga koja ovisi o individualnosti svake supruge predsjednika'', objašnjava Smiljana Leinert Novosel, profesorica komunikologije, Fakultet političkih znanosti Zagreb.

Supruge i supruzi predsjednika u Hrvatskoj zasad su se uglavnom držali po strani.

''Sad imamo situaciju gospodina Kitarovića koji je isto izabrao taj model biti u drugom planu i biti ovdje samo kada je to potrebno'', dodaje Leinert Novosel.

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović, posljednjih je dana u kampanju uveo i svoju suprugu Sanju. Čak joj je za sve zahvalio na društvenim mrežama. Liječnica koja se bavi promicanjem tjelesnog zdravlja, uz supruga se i dosad rijetko pojavljivala.

I supruga nezavisnog predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, odvjetnica Kim, sudjelovat će u njegovoj predsjedničkoj kampanji. Osim privatnog, dijele i poslovno - Amerikanka hrvatskih korijena direktorica je njegove izdavačke kuće.

Uspješna prva dama, smatra profesorica Leinert-Novosel, može itekako pridonijeti uspjehu samog predsjednika: ''To je jedna uloga gdje vi zapravo vidite tu osobu kao onu koja zaokružuje sliku i zajedno s predsjednikom odnosno predsjednicom pomaže u ostvarenju cilja. vi ste ne samo osoba koja je stručna, koja može biti na čelu države, nego i osoba koja razumije ljude, ima svoj privatni život''.

Kampanju posljednjeg u nizu kandidata, Ante Simonića, mogla bi uveseliti i njegova supruga Rita, predstavnica kineske akademije - koja je ovo proljeće u Dubrovniku oduševila izvedbom pjesme Vilo moja - na kineskom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene