Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otegotna je okolnost kad netko krade u uvjetima katastrofe, odnosno u situaciji kad se vlasnici ne mogu adekvatno zaštititi, objasnio je sudac Ante Kvesić


Dok je gotovo cijela zemlja pomagala ljudima s poplavljenih područja, u Gunji i Rajevom Selu navodno su se pojavili potencijalni pljačkaši koji su htjeli iskoristiti tuđu nesreću. U strahu od pljački dio mještana nije htio napustiti svoje domove.

Vezani članci Dragan Vasiljković na suđenju za ratni zločin (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Novi pokušaj: Kapetan Dragan od suda traži da ga pusti na slobodu! Prometna policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavic) Usred grada vozio neregistrirani quad pa pijan sletio s ceste. Mora platiti 30 tisuća kuna

Kako piše Glas Slavonije, prema Kaznenom zakonu pljačka u ovakvoj situaciji kvalificira se kao teška i kažnjava se drugačije od onih u uobičajenim oklonostima.

Spasiocima zabranjen ulaz u vodu zbog moguće epidemije, rade samo iz čamaca

Kada se proglasi katastrofa, što se dogodilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, uhvaćeni u pljački kaznit će se s jednom do osam godina zatvora.

'Otegotna je okolnost kad netko krade u uvjetima katastrofe, odnosno u situaciji kad se vlasnici ne mogu adekvatno zaštititi. Za to je zapriječena gotovo dvostruka kazna od kazne za krađu jer je u svojoj naravi dvostruko teža. Nažalost, uvijek se nađu oni koji pokušavaju iskoristiti tuđu nesreću i samim tim odgovorni su za svoja nedjela. Možemo reći, odgovorniji od onih u drugim situacijama', objasnio je sudac osječkog Županijskog suda, Ante Kvesić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook