Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je državno, nije ničije

Lipicanci uginuli jer nisu cijepljeni, krivca nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lipički konji uginuli su od virusa protiv kojeg nisu cijepljeni, pokazali su patološki nalazi. Ali krivca nema, ni u ministarstvu koje nije preporučilo cijepljenje, ni u vodstvu Lipičke ergele koja se toga i sama trebala sjetiti.

Osamnaest lipičkih ždrijebaca uginulo je jer su kobile zaražene. 'Potvrđeno da se radi o herpes virusnoj infekciji', rekao je Željko Cvetnić, ravnatelj Veterinarskog instituta. 'Protiv herpes virusa se nije moglo ni cijepiti iz razloga što su kobile zabređene kada je sve počelo', rekao je Mato Čačić, voditelj lipičke ergele.

Pročitajte i ovo Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti" Slika nije dostupna 'Neprijatelja' postao 'prijatelj' OTKRIĆE KOJE JE ZATRESLO SVIJET Virus u borbi sa stanicama raka: 'Uspjeli smo'

>> Još uvijek nisu dostupni rezultati obdukcije uginulih lipicanaca

>> Uginulo šest oždrijebljenih Lipicanaca

'Obveza je svakog držatelja konja da cijepi konje protiv herpes virusa jer herpes virus vlada i prisutan je u Hrvatskoj', kaže Milan Božić, nekadašnji voditelj lipičke ergele. Na pitanje nije li konje trebalo cijepiti protiv nečega što se u tim stajama javilo još prije 22 godine Vilim Starešina s veterinarskog fakulteta kaže kako su pretpostavke da se herpes virus ondje pojavio 1986.

Uginuli konji koji su mogli izrasti u primjerke vrijedne 1000.000 eura

'Ja sam to dokazivao prije Domovinskog rata u Munchenu i u Beču, nosio sam posteljice i dijelove fetusa koji su izbačeni sa 10, 11 mjeseci bređosti', kaže Božić. Čak je i docentica veterinarskog fakulteta koja je vodila oplodnju preporučila da se konji cijepe. Cjepivo stoji samo dvjestotinjak kuna po konju, a hvale se kako su u preventivu lipicanaca nakon dolaska iz Srbije, uložili 136 tisuća kuna i izgubili 18 ždrijebaca izvrsnih gena, koji su mogli izrasti u primjerke vrijedne po 100.000 eura. Ali njihovu proizvodnju mrtvih konja ionako plaćaju hrvatski građani, kojima ionako ne moraju odgovarati. Jer u Hrvatskoj ono što je državno, čini se, nije ničije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene