Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar ne bi dao izjavu

Još uvijek nisu dostupni rezultati obdukcije uginulih lipicanaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati obdukcije i pretraga na 18 uginulih ždrijebaca lipicanaca ni nakon više od 10 dana nisu dostupni javnosti. Što se dogodilo u ergeli Lipik, jednoj od najpoznatijih europskih ergela i zaštitinih znakova Hrvatske. Čini se nešto ozbiljno, jer svi izbjegavaju odgovor.

Nakon što je javnosti prešućen stvarni broj uginulih i pobačenih Lipicanaca, u ministarstvu su govorili da će nalazi obdukcije biti gotovi danas. No, navodno niti su nalazi gotovi, niti su ministarstvu ugodna pitanja o propustima vodstva lipičke ergele

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo potvrdilo "Posudio" lipicanca koji je skončao pod vlakom: Ravnatelj Državne ergele Đakovo podnio ostavku Slika nije dostupna Državna ergela ugrožena Uginulo šest oždrijebljenih Lipicanaca

'Ne bih davao izjave oko toga. Zato što je gospodin državni tajnik koji je zadužen za konjogojstvo sjeo s ravnateljem i razgovarao vrlo ozbiljno i mislim da neke informacije ne bih davao, morate s njima konkretno razgovarati. Znamo da ima problema, znamo sve o tome i pratimo cijelu situaciju', rekao je Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede.

>> Uginulo šest oždrijebljenih Lipicanaca

Na veterinarskom institutu znat će više o pretragama krvi, nakon sastanka s vodstvom ergele u ponedjeljak. Na veterinarskom fakultetu sad tvrde da su tri puta naložili obvezno cijepljenje protiv herpes virusa, ali na ergeli ih nisu poslušali. Posvjedočit će i pred kamerom, ali tek kad čuju rezultate obdukcije.

'U pitanju je sigurno ljudski faktor. Može biti intoksikacija s hranom što je opet ljudski faktor, drugo nekakva zarazna bolest', rekao je Ivica Mandić, član Povjerenstva za povrat konja. Ništa ne mijenja činjenicu da konji nisu cijepljeni protiv bolesti koja se u lipičkim stajama javlja već 22 godine.

Koliko će biti u ovom slučaju izvanrednih otkaza jer ovdje nije u pitanju jedno grlo nego cijeli uzgoj čiji je povratak iz Srbije značio nacionalni ponos?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene