Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rad bez plaće u 21. stoljeću !? Gdje toga ima, pita se radnica DTR-A, štrajkajući već treći tjedan ispred njihova dućana u Ilici.


'Što je ovo, Lijepa naša?', kaže očajna žena u srednjim pedesetima, zahtjevajući svojih pošteno zarađenih 2000 kuna plaće, koje ona i njezinih 50-ak kolegica posljednjih dva mjeseca nisu dobile.

>>Radnice već 13. dan u štrajku: 'Dužni su mi moj život i moje živce'

Vezani članci Provjereno o smrtonosnim zamkama - 2 Smrtonosne zamke i dalje se postavljaju u šumama: ''Jedino možeš moliti Boga da ti ne otkine glavu'' Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 2 Kutija u rukama i otkaz. Tako iz zadnje u nizu propalih tvrtki odlazi 170 radnica: "To je moja otpremnina za 28 godina staža"

Ovo je stvarnost radnika u lijepom našem društvu. Niti je lijepa niti ima ikakve veze sa socijalnom osjetljivošću koju termin 'društvo' pretpostavlja. Šokantno je. Radnice DTR-a posljednje su koje su izašle na ulice u strahu. Da ne budu nove brojke u statistici izgubljenih radnih mjesta u tekstilnoj industriji. 100 000 ljudi u posljednjih 20 godina.

'Najgore što u Hrvatskoj dogodio takav trend da se od radnika napravilo moderne robove, jednostavno svi moramo biti sretni da dobijemo uopće tu minornu plaću', kaže Nenad Leček, predsjednik hrvatskog Sindikata tekstila, kože i obuće, podsjećajući na slične slučajeve poput Kamenskog.

'Mi kad nismo prvu plaću dobile, mi smo htjele odmah štrajkati, međutim nismo smjele, nama se prijetilo, mi smo morale raditi, i nakon trećeg mjeseca, kad već nije treća plaća bila, ustvari ja sam direktora već za prvi mjesec pitala, gdje je plaća i što će biti kad se dvije plaće sastanu da se ne isplate. On je rekao, ne - to se ne može dogoditi', kaže Danica Sabljak, jedna od bivših radnica u Kamenskom.

>>Radnice Kamenskog: Simbol borbe za radnička prava!

Nakon toga radnice Kamenskog radile su još mjesecima. U trenutku kada su nisu dobile već osam plaća, krenule su u štrajk glađu. Nije pomoglo. Kamensko je otišlo u stečaj. Svoje plaće do danas nisu dobile.

Od takvog scenarija strepe i radnice u čakovečkom Čateksu, jednoj od rijetkih tekstilnih firmi u Hrvatskoj koje još rade. Marija Vincek koja je u Čateksu zaradila 32 godine radnog staža, pita se dokle će to još funkcionirati.Njezinih 50-ak kolegica iz pogona kofekcije trenutačno su na prisilnom godišnjem odmoru jer posla nema za sve.

Što se to dogodilo u tekstilnoj industriji koja je nekad činila trećinu bruto društvenog proizvoda?!

>>Mladi dizajneri kreacijama pomažu posrnule 'tekstilce'

Korijene problemi vuku još iz 90-ih, koje sa sve dužim vremenskim odmakom sve zlokobnije zvuče.Tragične posljedice famozne privatizacije odražavaju se na desetke tisuća radničkih obitelji.Čateks je jedna od rijetkih firmi koja je transparentno privatizirana, no nakon toga su se morali suočiti sa situacijom na tržištu. Posljednje tri godine jedva preživljavaju, zašto?

Analizu 'propasti' nekad jedne od najjačih domaćih industrijskih grana pogledajte u prilogu Provjerenog.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju