Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1998. ranjen u vrat

Dvaput pucali u njega: Tko je bio bankar koji je ubijen u sačekuši prije 20 godina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dedić je 1989. otvorio prvu privatnu banku na ovim prostorima. Često je obavještavao javnost da mu prijete i da ga ucjenjuju, ali mnogi su njegove pozive upomoć dočekivali s podsmijehom. Ubijen je u sačekuši 1999. ispred zgrade u kojoj je živio na zagrebačkoj Ferenčici.

Ibrahim Dedić ubijen je 1999. godine ispred svog doma u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu. Ubili su ga napadači iz crnog BMW-a u klasičnoj sačekuši s nekoliko hitaca iz pištolja.

Zagrebačka policija nakon 20 godina uhitila je osumnjičenika koji je posljednjih 10-ak godina živio u inozemstvu. Sin ubijenog Dedića tužio je Republiku Hrvatsku i tražio odštetu od 10 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna slučaj star 20 godina Cure detalji: Privedeni u slučaju ubojstva bankara prošli vojnu obuku, dosad se nisu spominjali u crnoj kronici

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić UBOJSTVO BANKARA Ekskluzivno doznajemo: Policija pronašla ubojicu Ibrahima Dedića i riješila slučaj star 20 godina!

Kontroverzni poduzetnik bio je vlasnik Promdei banke, prve privatne banke u Hrvatskoj. Tijekom osamdesetih osnovao je više obrta, a banku je otvorio 1989. godine.

Nije poznato kako je točno došao do novca za osnivanje banke. Postoje teorije od toga da je zaradio u Njemačkoj, gdje je na privremeni rad odlazio navodno već kao srednjoškolac, do toga da je novac zaradio ilegalno. U svakom slučaju, Promdei banka je u vrijeme inflacije u Jugoslaviji ubrzo stekla veliki profit te je Dedić od jedne poslovnice u Zagrebu "narastao" na 43 poslovnice u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Dedićeva banka konstantno je bila pod nadzorom. Samo u jesen 1990. u njoj je obavljeno 486 kontrola i revizija. U studenom 1992. u poslovnici Promdei banke u Kopru pronađeni su krivotvoreni tolari (tadašnja slovenska valuta), zbog čega je slovenska policija uhitila Dedića. U zatvoru je proveo osam mjeseci, piše Telegram.

Dedić je često upozoravao javnost na to da mu je život ugrožen. Službeno je prijavljeno da je na njega pucano dva puta, a on je tvrdio da je takvih napada bilo sedam. U jednom od napada 1998. godine prostrijeljen mu je vrat. Govorio je kako ga ucjenjuju za dva milijuna njemačkih maraka, ali da nitko ništa ne poduzima, no mnogi su njegova upozorenja dočekivali s podsmjehom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene