Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne nad glavama

Padne li snijeg s vašeg krova, platit ćete kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komadi snijega i leda koji s krovova padaju na pločnik mogu za slučajne prolaznike biti prilično opasni. Čišćenje krovova uređeno je odlukama svakog pojedinog grada ili općine, ali u pravilu su odgovorni vlasnici ili upravitelji zgrada.

Vrlo niske temperature i obilan, a na mnogim lokacijama još neočišćeni snijeg, uzrokovali su diljem Hrvatske razne probleme u prometu i svakodnevnom životu općenito. Među tim nevoljama su i ledene sige te nagomilani snijeg na krovovima kuća i zgrada koji polagano pada na tlo. Udarac oveće grude zaleđenog snijega može za slučajnog prolaznika biti prilično opasan.

Pročitajte i ovo Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like Očekuje se i sutra Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like: Pogledajte koliko ga ima Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg

>> Temperature ispod nule: Doznajte gdje je jutros bilo najhladnije!

Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu, čišćenje snijega i leda s ulica i krovova u nadležnosti je jedinica lokalne samouprave. U Zagrebu je, primjerice, ovo pitanje uređeno Odlukom o komunalnom redu, koju je donijela Gradska skupština.

Spomenutom je Odlukom određeno da su o uklanjanju snijega i leda s krovova, jednako kao i o uklanjanu istih s pločnika, brigu dužni voditi vlasnici ili pravna osoba koja održava zgradu. To bi značilo da su, ako ne postoji druga mogućnost, oni o svojem trošku dužni pozvati vatrogasce ili drugu službu ne bi li očistili krov s kojega prijete snježni projektili.

Jednako tako, o uklanjanju snijega i leda s kolodvora, javnih parkirališta, tržnica na malo, sportskih objekata i sličnih prostora vodi brigu pravna ili fizička osoba koja tim površinama upravlja, odnosno obavlja poslovnu djelatnost.

U slučaju da krovove ostave neočišćenima, pravnim osobama prijeti kazna u iznosu od 5 do 10 tisuća, a fizičkima od tisuću do dvije tisuće kuna.

Za čišćenje snijega i leda ispred kioska i kafića te s taksi stajališta zaduženi su korisnici ili vlasnici kioska i lokala te udruženje taksista. U slučaju štete zbog neočišćenog snijega, oni oštećenim osobama odgovaraju za štetu. U teoriji, ako se slučajni prolaznik na ledu pred nekim kafićem posklizne, padne i slomi ruku, za to će se odgovornim smatrati vlasnik/korisnik kafića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene