Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

Pucnjava pred noćnim klubom: Tko je bio ubijeni Tomislav Sabljo? U akciji Tebra optužen je za niz zločina

Tomislav Sabljo
Tomislav Sabljo Foto: Jurica Galoic/Pixsell
Pred noćnim klubom na zagrebačkoj Trešnjevci u subotu je ubijen Tomislav Sabljo. Policiji je poznat od ranije - između ostalog, uhićen je i optužen u akciji Tebra kao jedan od vođa zločinačke organizacije koja je krijumčarila drogu, palila aute i utjerivala dugove.

Nakon fizičkog obračuna u noćnom klubu na Trešnjevci iz više je hitaca u subotu ubijen Tomislav Sabljo. Javnosti je bio poznat po Uskokovoj optužnici.

Uskok je u srpnju 2020. podigao optužnicu protiv 20 osumnjičenika predvođenih Tomislavom Sabljom, Tomislavom Sučićem i Đorđem Vuletićem.

Vuletić i Sabljo u akciji Tebra završili su u Remetincu zbog optužbi za udruživanje u zločinačku grupu koja je krijumčarila gotovo 16 tona marihuane, utjerivanja dugova, ali i zbog podmetanja požara pod niz automobila na području Zagreba, među kojima su bili i automobil šefa sigurnosti Dinama Krešimira Antolića.

Uskok sumnja da su Sabljo i Sučić od svibnja 2016. do sredine svibnja 2019. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji okupili skupinu zbog nabave marihuane i njezina krijumčarenja.

Marihuana je prvo skladištena kod Ljubuškog u BiH, a potom uz pomoć granične policajke dopremana u Hrvatsku. Policajka je navodno sudjelovala i u dopremi droge kupcima u Dugopolje ili ju je u Vrgorcu predavala članovima skupine koji su je prevozili do Zagreba i Kupinca.

Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima, a na taj je način, sumnja Uskok, u Hrvatsku prokrijumčareno najmanje 15,7 tona marihuane.

Pročitajte i ovo Ubojstvo na Trešnjevci NOVI DETALJI UBOJSTVA VIDEO/FOTO Osumnjičeni za Sabljino ubojstvo branio se šutnjom, od ranije je poznat policiji

Navodne vođe skupine organizirali su i nabavu 1335 grama kokaina, čime su ukupno zaradili najmanje 84,6 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krijumčarili marihuanu Uskok podignuo optužnicu protiv 20 osumnjičenih u akcije Tebra

Sabljo i Sučić optuženi su i da su s Vuletićem povezali šestero optuženika koji su zapalili najmanje četiri automobila i "pripremali napad na najmanje jednu osobu, prikrivali najmanje jedan ukradeni osobni automobil te protupravno naplatili dug od najmanje jedne osobe".

Sabljo je bio u istražnom zatvoru duže od dvije godine. Po izlasku iz Remetinca na slobodi je proveo svega nekoliko dana prije nego što ga je policija uhitila zbog pokušaja iznude nad 77-godišnjim Z. G.

"Izašao sam iz zatvora, daj mi pare, inače ću te izmasakrirati", navodno su, kako je tvrdio Z. G., bile riječi kojima mu se Sabljo obratio telefonom čim je izišao iz zatvora, piše Jutarnji list.

Zbog tog je slučaja Sabljo također proveo neko vrijeme u Remetincu. Pušten je na slobodu, no lani je opet uhićen, opet zbog iznude.

Policija je objavila da je tijekom 2014. i 2015. posuđivao novac Luki Ivančiću, unuku prve hrvatske državne revizorice Šime Krasić, uz uvjet da mu isplaćuje dogovorenu mjesečnu kamatu. To je neko vrijeme teklo glatko, no kad su se pojavili problemi u dotoku novca, Sabljo mu je počeo prijetiti, kao i članovima njegove obitelji. Stoga su oni prenijeli vlasništvo nad obiteljskim nekretninama u vrijednosti od oko 310 tisuća eura na osobe bliske Sablji te mu isplatili i veliki novčani iznos. No, to Sablji nije bilo dovoljno pa je lani u rujnu prebio Ivančića.

Sabljo se u fokusu javnosti našao i prije dvije godine, kada je njegovom bliskom suradniku Tomislavu Sučiću u svibnju postavljena bomba pred stan u zgradu na Laništu. Bomba je eksplodirala u 2:30, a u stanu su se u to vrijeme nalazili Sučićeva supruga i djeca. Oštećeno je više stanova.

Više o ubojstvu Tomislava Sablje pratite >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene