Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barbara Brezac Benigar

Tko je organizatorica Hoda za život čija je izjava izazvala buru reakcija? Završila na sudu zbog putnih troškova, a podržala je i kontroverznu metodu liječenja autizma

Barbara Brezac Benigar
Barbara Brezac Benigar Foto: DNEVNIK.hr
Organizatorica riječkog Hoda za život Barbara Brezac Benigar izazvala je buru reakcija izjavom da ubojicama smatra žene koje su zatrudnjele nakon seksualnog zlostavljanja i odlučile se za pobačaj. Brezac Benigar u javnosti je postala poznata i prije nekoliko godina kada je podržala kontroverzni način ''liječenja'' autizma kod djece opasnom kemikalijom.

Barbara Brezac Benigar, organizatorica Hoda za život u Rijeci, podigla je prašinu u javnosti izjavom da su, za nju, ''silovane žene koje žele pobaciti ubojice''. ''Silovatelj je osoba koja je počinila kazneno djelo, majka koja je učinila pobačaj je osoba koja je sebe stavila u poziciju ubojice jer je dokinula nečiji život. Ne treba jedan zločin završiti još jednim zločinom'', rekla je.

Završila na sudu

O Brezac Benigar govorilo se i prije pet godina kada je nepravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju od devet mjeseci i uvjetno na godinu dana.

Prema optužnici, ona si je, kao predstojnica Centra za autizam u Rijeci uzela naknadu za mjesečne putne troškove roditelja jednog od štićenika Centra, pisao je tada Novi list. Nepravomoćna presuda bila je ukinuta i vraćena prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Kontroverzna metoda liječenja autizma 

I 2016. godine spominjalo se ime Barbare Brezac Benigar, i to nakon što se pojavio CD protokol. Riječ je o kontroverznoj metodi liječenja djece od autizma tako što im se davala otopina s visokom koncentracijom opasne kemikalije natrijeva klorita.

O tome je izvještavala i emisija Provjereno čija je reporterka Maja Medaković razgovarala s roditeljima koji su tvrdili da je njihovoj djeci pomogao CD protokol. Tu je metodu osmislila američka homeopatkinja Kerri Rivera koja je tvrdila da u tom načinu liječenja djeluje obični klor dioksid (ClO2) koji nastaje kada se spoje natrijev klorit (NaClO2) i limunska kiselina (HCl).

Autizam kao posljedica parazita u tijelu

Cilj CD protokola je detoksikacija organizma i izbacivanje parazita jer autizam nije bolest, tvrdili su roditelji, već posljedica teških metala i toksina koje u tijelo ispuštaju paraziti i tako utječu na neurološki razvoj djeteta.

Za ono za što su roditelji tvrdili da su crvi i paraziti, struka je kazala da je riječ o oštećenoj sluznici crijeva.

Barbara Brezac Benegar kazala je tada da zagovara CD protokol, ali samo zato što se uvjerila da djeluje. "Uvažavam svačije mišljenje i svaka struka se možda postavlja iz neke svoje pozicije. Mislim da je to potpuno ispravno i potpuno u redu, ali voljela bih da samo malo više ljudi progovara iz iskustva, da se ne pričaju stvari rekla-kazala", kazala je tada Brezac Benegar.

Poticala roditelje da primjenjuju CD protokol

''Ovo je prvi put da smo došli blizu ideji izlječenja autizma. Očekivanja smiju biti visoka jer su rezultati uvijek prisutni i pokazuju se kroz napredak djece. Štetnost ‘kemije’ je termin koji ovdje nema značenje jer organizam ne trpi posljedice. Njegova štetnost može se tumačiti samo agresivnim ponašanjem prema parazitu koji napada domaćina'', rekla je tada Brezac Benigar čije je riječi prenio Jutarnji list.

Otkrila je da je i sama potaknula neke roditelje da počnu primjenjivati CD protokol na svojoj djeci i tvrdila da je vlastitim očima ''vidjela mnoge parazite koji su izlazili iz djece.''.

''Različitih su vrsta, debljine i dužine, nerijetko od 15 do 50 centimetara, i nepobitan su dokaz da se njihova prisutnost odražava na prepreke u funkcioniranju, zbog čijih posljedica osoba dobiva dijagnozu autizma'', govorila je Brezac Benigar u trenutcima kada se u javnosti pojavio CD protokol.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene