Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javnost želi znati

Tko i zašto skriva ugovor INE i MOL-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je gotovo dva mjeseca otkako je premijerka Kosor kazala kako nema ništa protiv objave tajnog ugovora između Vlade, tj. Ine i Mola, a isto traži i presjednik. Ali, ništa od toga, netko očito vuče za nos cijelu hrvatsku javnost. I premijerki i predsjedniku ugovor mora biti dostupan.

'Nitko još u Hrvatskoj osim onih koji su u tome sudjelovali nije vidio ugovore koje mi imamo potpisane između hrvatske i mađarske strane', rekao je još u kolovozu predsjednik Mesić, a premijerka Kosor je nekoliko dana kasnije kazala kako nema ništa protiv da se taj ugovor objavi. Mjesec dana kasnije kazala je kako je osobno tražila taj ugovor na uvid. No, tu je i sve stalo. I tu je sve stalo. Ono što je premijerka vidjela i dalje je tajna. Prošla su gotovo dva mjeseca otkako je rekla da nema problem s objavljivanjem ugovora. Postavlja se pitanje što to Vlada skriva?

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci"

Prema ponašanju MOL-a da se zaključiti, tvrdi Ljubo Jurčić, kako imaju većinska upravljačka prava iako nemaju u vlasništvu 51 posto kompanije. Još je veći problem, što to nisu platili, i na taj način zakinuli Inine dioničare. 'Bilo bi logično i sasvim normalno da je MOL preuzeo 51 ili više posto dionica INE i na taj način stekao većinska upravljačka prava i da je za ta upravljačka prava dioničarima platio premiju, odnosno veću cijenu za dionice', kazao je Jurčić.

Ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi da se ugovor ne objavljuje iz političkih razloga. 'S naše strane vjerojatno je problem jer Vlada je pregovovarajući s MOL-om vrlo vjerojatno napravila neke ustupke MOL-u koje je sada vrlo teško politički objasniti. Čitav niz dodatnih pitanja se postavlja oko vrijednosti INE i stvarne cijene tih dionica. Po svemu sudeći. MOL je napravio dobar posao, a hrvatska vlada loš', kaže Novotny.

Na inzistiranje javnosti s prvog ugovora skinut je veo tajne. 'Mi smo ga objavili za pet sekundi. Bio je u digitalnom obliku, štampali smo ga na CD-u', podsjetio je Jurčić. A kada ćemo dočekati objavljivanje drugog ugovora - ne zna se. No, s konstantnim odgađanjima ostavlja se mjesto daljnjim spekulacijama - što to u ugovoru piše, a da javnost ne smije vidjeti!?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene