Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitali smo sve strane

Tko gubi, a tko dobija odgodom dvojezičnoh natpisa u Vukovaru?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primjena dvojezičnosti u Vukovaru odgađa se nakon lokalnih izbora.

Odlučila je tako Vlada s obrazloženjem da bi u suprotnom ćirilica dominirala izbornom kampanjom i išla u korist protivnicima primjene Ustavnog zakona. No protivnici uvođenja dvojezičnosti ne planiraju odgoditi svoje akcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OGLASIO SE I SDSS Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu'' Slika nije dostupna Reakcije na izmjene 'Vukovar će se izmjenama statuta izuzeti od dvojezičnosti'

>> EKSKLUZIVNO Vukovarci mandat daju Sabi, a ćirilicu žele odgoditi

Ćirilica će dominirati vukovarskom predizbornom kampanjom. U Vladinoj odluci da primjenu zakona odgodi iza lokalnih izbora politički protivnici vide samo jedno. 'Očito da predsjednik Vlade pokušava spasiti svog stranačkog kolegu od sveočiglednog poraza na predstojećim izborima', uvjereno kaže Ivan Penava, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.

Dok njegova Vlada ne postavi nove ploče, SDP-ov gradonačelnik može pokazivati stare. Dvojezične ploče koje su postavili politički protivnici. Dok HDZ i SDP zbrajaju što mogu dobiti, a što izgubiti na ćirilici, vukovarski SDSS smatra da odgodom ništa ne gubi.

'Činjenica da ovaj zakon već 10 godina nije proveden u mnogim općinama, pa mi u krajnjoj liniji nećemo izgubiti ništa ni za dva mjeseca bilo kakve vrste odgode', kaže Srđan Milaković, predsjednik vukovarskog SDSS-a.

Odgoda ništa ne znači ni Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara. Oni nastavljaju sa svojim prosvjednim aktivnostima protiv ćirilice. 'Mene ne čudi što Vlada sad to prolongira. Mi smo vidjeli do sada, da Vlada i ona HDZ-a i ova Vlada SDP-a, prave političke trgovine sa SDSS-om', kaže Tomislav Josić iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

U obrazloženje Vlade ne vjeruju građani Vukovara. Podsjećamo, prema našim istraživanjima, više od polovine građana Vukovara smatra da dvojezičnost treba odgoditi. Ali isto tako Vukovarci smatraju da od ćirilice ima puno važnijih pitanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene