Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Da su danas izbori

EKSKLUZIVNO Vukovarci mandat daju Sabi, a ćirilicu žele odgoditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbori u Vukovaru odvijaju se u sjeni pitanja dvojezičnosti koja se temeljem Ustavnog zakona treba primijeniti. U tom gradu na istoku Hrvatske pak kod građana vlada pesimizam stanjem u gradu. Donosi to istraživanje Dnevnika Nove TV koje provodi Ipsos puls.

U utrci za gradonačelnika Željko Sabo ima prednost s 47,1 posto birača, a HDZ-ov kandidat Ivan Penava trenutno osvaja 31,2 posto birača. Od ostalih kandidata Slavica Jelinić iz HDSSB-a ima 3,5 posto birača a Ivica Žulja iz HSP-a ima 3,1 posto. Slavko Mirinić ispred Nove stranke ima 2,2 posto birača. Ostali kandidati imaju 3,5 posto a neodlučnih je 9,5 posto birača.

Pročitajte i ovo Glasački listići Porazni podaci Biračko pravo (ni)je obveza? Izlaznost već godinama u stalnom padu Ilustracija Dan odluke Hrvatska u srijedu bira novi saziv Hrvatskog sabora



Sabo pobjeđuje u drugom krugu

U drugi krug za sada ulaze Željko Sabo i HDZ-ov Ivan Penava. Željko Sabo osvojio bi 55,3 a Ivan Penava 38 posto birača. Ne zna njih 4,5 posto birača. Sabo u drugom krugu može računati na birače SDSS-a i Laburista a Penava na birače HDSSB-a. Pravaši su podijeljeni između dva kandidata.

Bitka za gradsko vijeće - HDZ i SDP 'mrtva trka'

U izborima za gradsko vijeće vodi se 'mrtva trka' između desnice i ljevice. HDZ i HSP Ante Starčević imaju 32,8 a SDP i HSU 31,6 posto birača. Od ostalih stranka SDSS ima 10,3 posto. Laburisti su na 5,8 posto. HDSSB ima 3,5 posto a HSP 2,1 posto. Ostale stranke imaju 4,5 posto a neodlučnih je 9,5 posto.



Ćirilicu u Vukovaru odgoditi

Dvojezičnost u Vukovaru za većinu Vukovaraca treba odgoditi: To misli njih 54,9 posto birača a njih 11,8 misli kao treba dvojezičnost primijeniti ali uz neka ograničenja. Da se dvojezičnost treba odmah primijeniti misli 27,4 posto birača. Ne zna njih 5,9 posto birača.

>> Milanović loš, Karamarko lošiji, HNS povijesno loš

Ali ćirilica nije najvažniji problem u Vukovaru

No većina građana Vukovar misli pak da pitanje dvojezičnosti nije najvažnije pitanje u tom gradu: To mislim 48,3 posto birača. Da je važno ali i da iam drugih pitanja misli pakl 37,9 posto birača dok jako važnim pitanjem to mislim 11 posto birača. Ne zna njih 3,1 posto birača.



Pogoršano stanje

U odnosu na prije 4 godine 54,8 posto građana misli da se stanje pogoršalo a njih 21,1 posto misli da je stanje isto. Da se stanje poboljšalo misli pak 18,9 posto građana a ne zna njih 4,2 posto

Tko su optimisti, a tko pesimisti

Mladi Vukovarci do 30 godina iznad zastupljeno misle da je stanje bolje njih 25 posto. Svaki četvrti Vukovarac s višom školom ili fakultetom misli da je stanje bolje ali i svi oni s primanjima iznad 8500 kuna

Da je stanje lošije misli vise birača od 31 do 60 godina njih 62 posto.Pesimisti su i birači sa srednjom školom njih 59 posto ali i stanovnici prigradskih naselja njih 79 posto.

Sabo kraj mandata dočekuje s 'trojkom'

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabor kraj mandata pak dočekuje sa školskom ocjenom 3,3. Naravno kod svojih birača ocjena je 4,2 a kod birača primjerice HDZ-a ocjena je 2,6 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene