Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Profili kandidata

Tko će od njih postati šef HDZ-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Vlada priprema plan kako spašavati proračun, najveća oporbena stranka HDZ sprema se za unutarstranačke izbore, prve prave u posljednjih 10 godina.

Raspjevana od početka kampanje, sve do izbornog poraza, Jadranka Kosor traži novu pobjedu i prvi put unutar stranke. 'Onaj poznati momenat njezinog dolaska na vlast. Onaj trenutak kada ona nije doživjela izbore. Sada će prvi put proći tu proceduru i istestirati podršku svog biračkog tijela', ističe prof. dr. sc. Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu Slika nije dostupna Kolumna Tatjane Krajač Bitka za tron u HDZ-u

Sadašnja predsjednica stranke, Jadranka Kosor u HDZ je ušla 1995. Unutar stranke ima otvorenu potporu Šeksa, Čobankovića i Bačića. Jedinoj ženi koja se kandidira za mjesto predsjednice, najglasniji je protivnik do jučer njezina desna ruka.

Od svojih početaka Milinović pozornost je privlačio vežući se lancima, skidanjem, cijepljenjem i zbijanjem šala. Darko Milinović u HDZ-u je najduže od svih kandidata, od 1989. Potporu su mu, nagađa se, iskazali Hebrang i Jarnjak. 'Vidimo u ovim kratkim izjavama posljednjih dana kandidirajući se za HDZ da je on zapravo najavio nešto novo', kaže Novosel.

Ozbiljne šanse za predsjednika HDZ-a ima i Domagoj Ivan Milošević. On je HDZ-u od 2010-te. Članovi stranke mu za sada nisu iskazali potporu. 'Zato što je naprosto ostao u onom kratkom razdoblju funkcioniranja neprepoznatljiv u javnosti. On je došao kao osoba koja obećava i koja je izrazito spretna na području gospodarskih investicija', ističe Novosel.

Tomislav Karamarko u stranci ima najkraći staž. U HDZ-a ga je prošle godine dovela Jadranka Kosor. Ne zna se na koga može računati. 'Moram priznati da je to vrlo neugodno iskustvo kad vi nekoga dovedete, etablirate ga, a onda na kraju taj se pojavi kao protukandidat', zaključila je Novosel. Tko god pobijedio, više od jednog kandidata za izbore dokazuje demokratizaciju HDZ-a.

'HDZ je demokratičan'

Nije bilo vruće na predsjedništvu stranke iako je članove dočekalo pismo Domagoja Ivana Miloševića. Obratio im se kao saborski zastupnik, bivši potpredsjednik Vlade ali i kao stranački kolega koji je vlastitim novcem financirao predizbornu kampanju.

'Smatram ljudski i politički korektnim te svojom obvezom, zbog sve češćih medijskih spekulacija, najaviti vam ovim putem svoju namjeru da se na predstojećim unutarstranačkim izborima kandidiram za predsjednika HDZ-a, o čemu ću vas detaljnije obavijestiti prvom prigodom u, nadam se, širem krugu članova Predsjedništva i u nazočnosti predsjednice stranke', napisao je predsjedništvu stranke Milošević.

'Svi oni koji misle da je došlo njihovo vrijeme, drago mi je da ih ima više, to dokazuje demokratičnost stranke, vjerujem da će to i dodatno osnažiti HDZ. Sigurna sam da će i naš rejting u javnosti automatski skočiti', smatra Jadranka Kosor, predsjednica HDZ-a.

Nakon što je objavio da ulazi u utrku za predsjednika stranke na Dnevniku Nove TV, danas se Darko Milinović susreo i s kolegama. 'Čestitali su mi', odgovorio je Milinović na upit novinara o komentarima na njegovu kandidaturu za šefa stranke. Kosor kaže kako je očekivala njegovu kandidaturu. I tako u utrku za predsjednika stranke ulaze, za sada službeno tri osobe. Čeka se i konačna odluka Tomislava Karamarka, a predsjedništvo će 23. siječnja odlučiti o točnom datumu održavanja unutarstranačkih izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene