Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kampanja počela žestoko

Stiglo pismo iz Gospića: 'Milinović govori neistinu, nije član i utemeljitelj HDZ-a od 1989.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović u jučerašnjem je Dnevniku Nove TV, između ostalog, izjavio da je član HDZ-a od 1989. godine te da je jedan od utemeljitelja stranke.

'Ja sam član Hrvatske demokratske zajednice od 1989. godine, dakle, jedan od osnivača HDZ-a i u ovih dvadesetak i nešto godina sam učestvovao u svim procesima HDZ-a i svim njezinim pobjedama', izjavio je u jučerašnjem Dnevniku Nove TV donedavni ministar zdravstva Darko Milinović. Na navedenu je tvrdnju reagirao Miroslav Petry, bivši saborski zastupnik, koji je Milinovićeve riječi opisao neistinitima.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora" Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

Ne može se bilo tko 'kititi' i lažno predstavljati pred hrvatskom javnosti pa makar se radilo o visokopozicioniranom dužnosniku HDZ-a, stoji u priopćenju Miroslava Petryja 'Kako sam osobno učestvovao pri utemeljenju HDZ-a na području bivše Zajednice općina Gospić odnosno na području Like, što po današnjem teritorijalnom ustroju Republike Hrvatske predstavlja područje Grada Gospića, Općine Perušić, Općine Lovinac, Općine Karlobag, Općine Plitvička Jezera itd., ovim putem demantiram imenovanog uslijed neistinito iznesenih navoda, a sve iz razloga jer smo mi osnivači i utemeljitelji HDZ-a ponosni na vrijeme u kojemu smo svim srcem radili u uspostavi i ostvarenju stoljetnog sna hrvatskog naroda za utemeljenjem i osamostaljenjem Hrvatske države', stoji u priopćenju kojeg potpisuje Miroslav Petry.

'Sam Tuđman se iznenadio kad sam predložio osnivanje ogranka HDZ-a u Gospiću'

Petry napominje da je stupio u kontakt s Franjom Tuđmanom, kojeg nije od ranije poznavao, i da se sam Tuđman iznenadio kad mu je on predložio da će pokušati osnovati ogranak HDZ-a u gradu Gospiću.

'Zamolio sam ga da mi pošalje pristupnice za učlanjenje i od toga dana sam započeo s inicijativom za osnivanjem ogranka HDZ-a na području Gospića. Dr. Franjo Tuđman mi je priopćio da trebam skupiti 10 članova kako bismo utemeljili ogranak stranke, a što je u to vrijeme bila tako reći nemoguća misija jer se je malo tko htio učlaniti u HDZ iz razloga jer je u to vrijeme od strane protivnika hrvatske državnosti ista bila sotonizirana i proglašavana strankom opasnih namjera, a na vlasti je bilo mnoštvo protivnika stvaranja Hrvatske države', rekao je Petry u priopćenju.

Petry nadalje opisuje kako se od siječnja 1990. nekolicina članova HDZ-a počela nalaziti kod njega u stanu, kojeg je pretvorio u ured, te restoranima na području Gospića.

Petry: Vršio se veliki pritisak, meni i obitelji prijetili su smrću

'Pošto nismo imali dovoljno članova da ustrojimo temeljni ogranak HDZ-a za grad Gospić pokrenuli smo inicijativu za osnivanjem ogranka Općinske organizacije HDZ-a za Zajednicu općina Gospić, a isti je utemeljen 18. ožujka 1990. u Perušiću kada sam izabran za tajnika općinske organizacije HDZ-a i predložen za kandidata ispred Hrvatske demokratske zajednice za Sabor SRH u domu Vijeća općina', nastavlja se u priopćenju.

'Istog dana kada je utemeljena Općinska organizacija HDZ-a za Zajednicu općina Gospić bio je i pokušaj atentata na predsjednika HDZ-a Dr. Franju Tuđmana u Benkovcu, a kamo sam otputovao odmah po saznanju o pokušaju atentata', dodaje se.

Milinović je objasnio kako se zaista u HDZ učlanio 1989., ali u Zagrebu dok je služio JNA Petry je istaknuo da se u tadašnja vremena vršio veliki pritisak na osnivače HDZ-a od strane raznoraznih institucija te da su njemu i obitelji prijetili da će ih zaklati, ubiti i pozatvarati. 'Dana 8. travnja 1990. god. na Cvjetnu nedjelju osnovan je temeljni ogranak HDZ-a za grad Gospić, a na kojemu sam izabran za predsjednika, a ispred središnjice stranke na sjednici je bio nazočan gdin. Ante Kutle koji je naknadno proglašen počasnim predsjednikom gradske organizacije HDZ-a za grad Gospić', rekao je Petry u priopćenju.

'Ne može se bilo tko kititi i lažno predstavljati pred hrvatskom javnosti'

'Bio sam prisiljen reagirati na neistinite izjave zamjenika predsjednice HDZ-a i kandidata za predsjednika HDZ-a Darka Milinovića da je član i utemeljitelj HDZ-a od 1989. godine, a sve iz razloga jer osobe koje su u navedenom periodu ugrozili svoje živote i živote svojih obitelji nisu zaslužile da budu marginalizirane i zaboravljene od strane pojedinaca iz stranke koju su osnivali, a niti se s njihovim radom i djelovanjem kojemu je konačni cilj bila uspostava Hrvatske države može bilo tko 'kititi' i lažno predstavljati pred hrvatskom javnosti, pa makar se radilo i o visokopozicioniranom dužnosniku Hrvatske demokratske zajednice, a sve iz razloga jer je nedopustivo i krajnje nekorektno da bilo tko gradi svoju političku karijeru na neistinama, insinuacijama i izmišljotinama', zaključuje se u priopćenju.

U telefonskom razgovoru Darko Milinović nam je objasnio kako se on u HDZ zaista učlanio 1989., ali u Zagrebu na Trešnjevci. U to je doba, kaže, služio JNA i tijekom slobodnog vikenda učlanio se u HDZ. Člansku iskaznicu u Gospiću, objašnjava, potražio je godinu dana kasnije 1990.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene