Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TJEDNA PROGNOZA

Stiže prava zima. Pripremite se na orkanske udare bure i zahladnjenje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od danas nam stiže prava zima. Ipak, nemojte se previše nadati, još neće biti snijega, barem ne onog ozbiljnijeg.

Toplo, gotovo proljetno, vlažno i kišovito vrijeme je iza nas, pred nama je, za ovo adventsko vrijeme, vrlo primjerena zima.

Nemojte se previše nadati, još neće biti snijega, barem ne onog ozbiljnijeg, ali će zato idućih dana biti hladno i suho, stabilno te u početku i prilično vjetrovito. U ponedjeljak se već valja toplije odjenuti.

Na primjeru Zagreba možete vidjeti da temperatura u ponedjeljak tijekom dana uopće neće previše porasti. Gotovo da bismo mogli reći kako će ujutro biti toplije nego poslijepodne.

Vrlo slično bit će i na moru, samo se temperatura neće spustiti sa 6 na nula, nego s desetak poslijepodne na tri ili četiri stupnja tijekom večeri. Bit će i prilično vjetrovito, posvuda, pa će se uz vjetar činiti još i hladnije.

Orkanski udari bure

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Oblaci i kiša još će kratko potrajati, a doznajte hoće li na Uskrs zasjati sunce Ilustracija Vremenska prognoza Stiglo nam je proljeće: Meteorolog otkrio što nas čeka na početku novog tjedna

Danas će dan obilježiti vjetar i pad temperature. Na moru jaka i olujna bura, s orkanskim udarima, u unutrašnjosti jak vjetar sa sjevera. Uz to, i jače zahladnjenje stiže navečer. Zato će u utorak zapravo još biti i hladnije.

Većinu tjedna prevladavat će sunčano ili dijelom vedro, bura će oslabjeti u srijedu, a u drugoj polovici, nakon ova dva prilično burna dana, ponovno će biti mrvicu toplije. No, svakako ne više onako kako je to bilo dosad.

Jak vjetar i zahladnjenje

Dvije su bitne odrednice vremena u ponedjeljak. Jak vjetar i prema kraju dana osjetno zahladnjenje koje će se onda nastaviti i idućih dana. Krajem tjedna, nešto manje izraženo, no svakako više neće biti ovako toplo kao u tjednu iza nas.

Jutro će u ponedjeljak unutrašnjosti još biti pretežno oblačno, uz mogućnost slabe oborine, no naoblaka će se zatim i kidati pa će biti i sunca. Na Jadranu u ponedjeljak djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, no uglavnom suho. Jedino bi bura ujutro s Velebita mogla ponijeti pokoju pahulju i do obale. Bit će jaka, s olujnim, ali i orkanskim udarima.

Tijekom dana proširit će se na cijelu obalu. I u kopnenom području zapuhat će umjeren i jak sjeverac i sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura, na kontinentu će biti između tri i pet, a na Jadranu od osam do 12 stupnjeva. No, imajte na umu da danju neće previše porasti, da će se zbog vjetra sigurno činiti hladnije, te da će krajem dana još više zahladnjeti.

Poslijepodne sunčano, ali hladno

Poslijepodne u središnjim krajevima barem djelomice, možda i pretežno sunčano, no hladno i vjetrovito. Puhat će umjeren, prema kraju dana i jak sjeveroistočnjak pa će se i ovih pet ili šest stupnjeva od podneva do večeri istopiti.

Vrlo slično očekuje i Slavoniju. Također barem djelomice sunčano, vjetrovito i hladno vrijeme. Sjeverac će i ovdje u ponedjeljak pojačavati osjet hladnoće.

Na sjevernom Jadranu poslijepodne dosta sunca, u gorju nešto manje. Posvuda vjetrovito, u gorju jak, na udare olujan sjeveroistočnjak, na moru jaka, olujna i orkanska bura. Mjerit će se desetak stupnjeva, no činit će se hladnije, u svakom slučaju, a navečer će i temperatura poprimiti vrlo skromne vrijednosti.

U Dalmaciji danas dijelom vedro, uz promjenjivu naoblaku, no uglavnom suho. Temperatura će biti od osam do 13 stupnjeva, no i ovdje će uz jaku buru prema kraju dana zahladnjeti.

Naredna tri dana hladnije

Idućih dana bit će u prvom redu dosta hladnije, noću i ispod nule, danju malo iznad. Najhladnije će biti u utorak, dok će u drugoj polovici tjedna temperatura ipak malo porasti. Većinom suho te barem djelomice sunčano.

Na Jadranu će prevladavati vedro, posebno u početku dok će na moru još biti i jake i olujne bure. Prvo hladno, a onda, u srijedu sa slabljenjem bure i na moru slijedi lagani porast temperature.

Na jak vjetar danas upozorava i Meteoalarm DHMZ-a. Posvuda će biti vjetrovito, a najviše u Podvelebitskom kanalu gdje su prognozirani udari bure i do 150 kilometara na sat. Putujete li, svakako se neposredno pred put informirajte o situaciji u prometu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene