Počeo je tjedan novca, u kojem bismo svi zajedno trebali naučiti racionalno trošiti, iako istraživanja pokazuju da Hrvati slabo gospodare novcem.

Galerija


Hrvatska kuna ove godine slavi svoj 24. Rođendan. Zanimljivo je da se novčanice nikada nisu tiskale u Hrvatskoj već kao i danas u Njemačkoj i Austriji i to zato jer u Hrvatskoj ne postoji tehnologija za zaštitu od krivotvorenja, a i samo je tiskanje vrlo skupo.

Vezani članci Ljubo Pavasović Visković Odvjetnik Pavasović Visković: "Niti na jednoj novčanici od tih 4,5 milijuna kuna iz stana Gorana Puklina neće se naći tragovi Dragana Kovačevića" U hrvatskim općinama kradu i mrtvi! - 1 Bizarne krađe iz općinskih blagajni: Milijuni se prebacuju na privatne račune, novac se iznosi u vrećama, a na kraju su za sve krivi - mrtvi!

Ista Njemačka tiskara tiskala je i novčanice NDH, kaže numizmatičar Pukanić.

"Prema povijesnim podacima Kinezi su počeli i sa papirom i tiskanjem novca u današnjem smislu riječi novčanica negdje u 8 stoljeću", govori Slobodan Pukanić.

Svjetski i europski tjedan novca (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Svjetski i europski tjedan novca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

No i nakon tisuću godina ljude muči kako novcem upravljati. Istraživanje je pokazalo da trećina hrvatskih građana ima problema s pokrivanjem životnih troškova, a svaki peti smatra da ima previše dugova.

"Mi smo prosječni po financijskoj pismenosti ali istraživanja pokazuju da oni koji su mlađi od 19 godina nisu toliko financijski pismeni koliko bi očekivali", govori ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Srednjoškolci u Virovitičko-podravskoj županiji zato će sljedeće dvije godine imati radionice kako dignuti kredit ili otvoriti tekući račun.

Svi su završili u minusu, neki malo više neki malo manje od toga da su neki u 7 dana potrošili 7 tisuća kuna.

Svjetski i europski tjedan novca (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Svjetski i europski tjedan novca (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatskom svakog dana kruži oko 200 milijuna novčanica, dok se na godinu uništi starih novčanica u vrijednosti čak 6 milijardi kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr