Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tijela civila iz Medačkog džepa pronađena su u septičkoj jami u Gospiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu nastavljeno je danas saslušanjem zaštićenog svjedoka koji je izjavio da je Hrvatska vojska (HV) nakon zauzimanja Medačkog džepa odvela neke njegove suseljane, čija su tijeka kasnije pronađena u septičkoj jami u Gospiću.

Bivši stanovnik Divosela prisjetio se da je s mjesta gdje se skrivao, nakon što je HV ušla u srpska naselja na tom dijelu ličkog ratišta, vidio kako vojnici odvode Milana Jovića i njegovu suprugu Anđu. Po pričanju njihove obitelji tijela su im kasnije pronađena u septičkoj jami u Gospiću i nakon nekoliko godina razmijenjena, kazao je svjedok.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepravomoćna presuda Velibor Šolaja osuđen na pet godina zbog ubojstva starice u Medačkom džepu Slika nije dostupna Morat će platiti sudske troškove Ademi izgubio spor s državom od koje je zbog haškog pritvora tražio milijun kuna

Skrivajući se 150 metara od svoje kuće svjedok je gledao vojnike koji odvoze stoku, miniraju nove kuće i pale stare. No, većina štete je, tvrdi, počinjena tek prilikom povlačenja, a ne zauzimanja Medačkog džepa. Potvrdio je da je većina sela bila uništena već 1991. u prvom valu sukoba na ličkom ratištu.

Svjedok tvrdi da je u vrijeme akcije, koja je započela artiljerijskom paljbom 9. rujna prije šest sati ujutro, u njegovu selu živjelo pet ili šet obitelji i desetak samaca te da nije bilo srpske vojske. Iako su u kućama imali lako naoružanje, većina je stanovništva s prvim pucnjima pobjegla u šumu, a i sam se, kaže, 13 dana ranjen skrivao dok šumskim putevima nije uspio doći do srpskog teritorija.

U međuvremenu je, tvrdi, bio ranjen i zarobljen, a hrvatski su ga vojnici zajedno s prijateljem s kojim se skrivao maltretirali i tukli.

Iako ranjen, uspio se spasiti jer je pao u jarugu kada ga je vojnik kundakom udario u glavu, no njegov se susjed Grujo Pajić, kako tvrdi, nije izvukao i tijelo su mu nakon razmjene identificirali u Korenici.

Norčeva obrana prigovorila je na iskaz zaštićenog svjedoka tvrdeći da je u ranijem iskazu haaškim istražitelja pokazao mržnju prema pripadnicima hrvatskog naroda nazivajući ih ustašama.

"Ne mrzim hrvatski narod. Odrastao sam s tim nazivima među ljudima koji su stradali u Drugom svjetskom ratu i to je prešlo u naviku", kazao je svjedok.

Primjedbe na njegovo svjedočenje stavio je i optuženi Norac ističući da je u Divoselu bilo više vojske nego što je naveo te da su, osim lakog naoružanja, imali razne topove i minobacače.

Suđenje se nastavlja 6. veljače.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene