Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši pripadnik 9. gardijske brigade "Vukovi" Velibor Šolaja osuđen je u ponedjeljak na pet godina zatvora zbog ubojstva starice tijekom akcije oslobođenja Medačkog džepa 1993.


Nepravomoćnu presudu objavio je sudac zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer nakon ponovljenog suđenja, koje je Vrhovni sud zatražio kada je ukinuo raniju oslobađajuću presudu.

Vezani članci Žrtva silovanja prepoznala Jovana Radana - 9 Šokantna ispovijest žrtve silovatelja iz ratnog Vukovara: "Rekao je da sve nas Hrvatice treba je**ti da rađamo srpsku djecu" Slika nije dostupna VELIKI OBRAT Bivši pripadnik HV-a: 'Dosta mi je agonije. Ja sam je ubio!'

Šolaja je u prvom postupku oslobođen nakon što je na rekonstrukciji i potom u sudnici njegov suborac Josip Mršić rekao da je pucao u staricu za čije se ubojstvo sudilo Šolaji. Na rekonstrukciji zločina u Čitluku Mršić je krajem travnja prošle godine iznenada kazao da je on ubio staricu, no kada je u svibnju kao svjedok došao na suđenje Šolaji ublažio je iskaz rekavši da je ženu izveo iz podruma i prema njoj ispalio jedan hitac iz pištolja.

'Opalio sam jedan metak prema njoj, a žena je pala'

"Opalio sam jedan jedini metak prema njoj, ali žena nije pala", kazao je tada Mršić. Ispričao je da je pored njega stajao i Šolaja koji je potom zapucao. "Ispalio je kratki rafal ili dva tri pojedinačna hica iz automata nakon čega je žrtva završila na tlu", ustvrdio je Mršić protiv kojega je u veljači također podignuta optužnica, ali mu se sudi u odvojenom postupku.

Sudac Mittermayer na kraju ponovljenog suđenja Šolaji zaključio je da je presuda utemeljena na iskazima njegovih suboraca.

Šojala je s ratnim zapovjednikom izviđačke satnije 9. gardijske brigade "Vukovi" Josipom Krmpotićem, za kojega je postupak u međuvremenu razdvojen, uhićen i pritvoren u ožujku 2012. U toj je istrazi uhićeno još nekoliko njihovih suboraca, koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud, ranije je pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook