Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pritvoru od 5. siječnja

Tihomiru Purdi produžen pritvor na zahtjev Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarskom branitelju Tihomiru Purdi produžen je ekstradicijski pritvor u Bosni i Hercegovini na temelju zahtjeva kojega je uputila Srbija, potvrđeno je u Sudu BiH.

'Srbija je u četvrtak posredstvom Ministarstva pravosuđa proslijedila zahtjev da se produži ekstradicijski pritvor Tihomiru Purdi do maksimalnog roka od 40 dana. Taj zahtjev upućen je kako bi se omogućilo da Srbija dostavi dokumentaciju potrebnu za odlučivanje o Purdinu izručenju', izjavila je glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRIJEDI 10 GODINA Jeste li znali da i nekretnine moraju imati "osobnu iskaznicu"? Kazne se penju i do 30.000 kuna ako ne posjedujete taj dokument Slika nije dostupna o zahtjevu bih Majke Srebrenice: ''Žalosno je da se Tužiteljstvo bavi ratnim zločinima počinjenima u drugoj državi dok ih u zemlji na stotine nije procesuirano''

>> Bošnjaković očekuje da Srbija razmotri nove dokaze

>> 'Ako se RH do petka ne izjasni, Srbija će tražiti izručenje Purde'

Pojasnila je kako je Sud BiH danas donio odluku kojoj se udovoljava zahtjevu iz Srbije i kojom je Purdi produžen pritvor u kojemu se nalazi od 5. siječnja kada je po srbijanskoj tjeralici uhićen u BiH na graničnom prijelazu Orašje.

Tada mu je određen ekstradicijski pritvor od 18 dana, a on je sada produžen za još najviše 22 dana što je i maksimalni rok do kojega takav pritvor u BiH može trajati. Ukoliko do isteka tog roka Srbija Sudu BiH ne dostavi dokumentaciju koja je potrebna za odlučivanje o ekstradiciji, Purda bi automatski morao biti pušten na slobodu.

Malović: Ako Hrvatska ne zatraži izručenje, to će učiniti Srbija

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović u četvrtak je potvrdila kako će Srbija tražiti Purdino izručenje ukoliko to ne učini Hrvatska. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u četvrtak je objavilo kako Hrvatska od BiH neće tražiti Purdino izručenje jer je na temelju dokumentacije iz Srbije ocijenjeno kako nema osnova da se protiv njega pokrene kazneni progon.

Potvrđeno je kako će Purda upravo na zahtjev DORH-a tijekom dana pred Tužiteljstvom BiH ipak dati iskaz u kojemu će se očitovati o optužbama koje mu stavlja na teret srbijansko pravosuđe. To ročište će biti održano jer hrvatske vlasti nisu službeno izvijestile Sud BiH da odustaju od mogućeg zahtjeva za Purdino izručenje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene