Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Tihomir Orešković sastao se u ponedjeljak navečer u Saboru s predstavnicima klubova vladajuće koalicije s kojima je razgovarao o imenovanju ministra branitelja.


Premijer Tihomir Orešković novinarima je kazao kako se nada da će u utorak imati novog kandidata za tu funkciju te da će što prije izabrati novog ministra. "Gospodinu Brkiću sam zahvalio što je bio kandidat i za ono što je učinio za Hrvatsku i mislim da je pokazao svoj karakter, a sutra ću naći vremena i nadam se da ćemo sutra imati jednoga kandidata i da ću što prije izabrati ministra branitelja", kazao je Orešković novinarima nakon kratkog sastanka u Klubu HDZ-a, održanog po završetku zajedničke sjednice klubova vladajućih stranaka na kojoj je sa suradnicima obrazložio prijedlog proračuna.

Vezani članci Ministar Medved nazočio završnoj identifikacije posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja - 2 Identificirani posmrtni ostaci branitelja ekshumiranog u veljači prošle godine, traga se za još 1868 nestalih: "Suradnja sa Srbijom u potpunosti izostaje" Ministar branitelja Tomo Medved (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Oglasilo se ministarstvo branitelja: "U medijima kruže neistine i insinuacije o ministru hrvatskih branitelja"

Orešković nije želio odgovoriti na neslužbene informacije po kojima bi novi ministar branitelja trebao postati umirovljeni brigadni general Tomo Medved, ratni zapovjednik Tigrova, iako nam je i sam Medved potvrdio kako ga je Tomislav Karamarko kontaktirao.

'Ja sam u kontaktima s HDZ-om informiran da me HDZ ima namjeru predložiti za dužnost ministra hrvatskih branitelja prema predsjedniku vlade. To je još uvijek na razini kandidature, očekujem da će me premijer pozvati na razgovor. Da ću mu predstaviti svoj program rada, odnosno viziju rada ministarstva hrvatskih branitelja, prijedlog za formiranje tima kako bi se rješili svi nagomilani problemi u tom resoru', rekao je Medved za Novu TV.

Premijer je zadovoljan raspravom na sjednici klubova, a najavio je da će Vlada sutra na telefonskoj sjednici utvrditi amandman kojim će riješiti pitanje subvencioniranog prijevoza srednjoškolaca. Istaknuo je kako su ipak našli 33 milijuna kuna za prijevoz učenika.

S koje stavke namjerava namaknuti taj novac, nije odgovorio.

Miodrag Demo, zastupnik stranke Bandić Milan 365 - Stranke solidarnosti i rada, uvjeren je da će Hrvatska u utorak dobiti novog ministra branitelja.

"Odgovornost je na Domoljubnoj koaliciji, tako smo dogovorili s premijerom, ja kao predstavnik stranke BM 365 i predsjednik Odbora za ratne veterane, gospodin Miro Bulj ispred Mosta i gospodin Željko Dilber ispred HDZ-a. Sastali smo se odvojeno s premijerom i on sutra očekuje od gospodina Karamarka ime ministra branitelja, da krene u proceduru", rekao je Demo.

Na pitanje je li čuo da je potencijalni ministar Tomo Medved, odgovorio je kako ništa nije čuo te ponovio da će Domoljubna koalicija "sutra ime i prezime staviti na stol premijeru".

Naglasio je da je riječ o resoru koji pripada kvoti Domoljubne koalicije, a zamoljen da komentira potencijalnu Medvedovu kandidaturu kazao je, "koga god predloži Domoljubna koalicija je dobar".

Petrov: Ispalo je kako je ispalo

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak navečer kako se nada da će novi ministar branitelja biti izabran u narednih tjedan dana, no nije želio odgovoriti na pitanje je li Most blokirao Brkićev izbor, poručivši kako je Brkić dao veliki doprinos u Domovinskom ratu, ali kako je osobno "okrenut prema novim prijedlozima".

Petrov je novinarima kazao kako ne želi poticati daljnje medijske napise o Brkiću "niti bilo kakvu medijsku hajku".

"Što se mene tiče, gospodin Brkić je branitelj i dao je svoj veliki doprinos Domovinskom ratu, a ja sam okrenut prema novim prijedozima koji će doći i nadam se da će ministar biti ubrzo izabran", rekao je Petrov.

Na pitanje što znači ubrzo, odgovorio je kako je i ranije to govorio, ali da je "ispalo kako je ispalo" te dodao kako se nada se da će ministar branitelja biti izabran kroz sljedećih tjedan dana.

Petrov je, nakon sjednice na kojoj su zastupnici u nazočnosti premijera i ministara raspravljali o prijedlogu ovogodišnjega državnog proračuna, kazao kako je rasprava bila konstruktivna i pozitivna.

"Očekujem da će se takvi sastanci češće održavati. Nažalost, sada je prošlo toliko vremena jer smo bili prisiljeni što je moguće više odraditi vezano za proračun i sad, kad smo tu stvar maknuli, nadam se da ćemo imati više vremena jer takvi sastanci zaista koriste", rekao je Petrov.

Najavio je da će Most podržati proračun te da neće slati u proceduru dodatne amandmane, osim subvencioniranja srednjoškolskog prijevoza koji će, kaže, biti osiguran do kraja ove školske godine, a nakon toga bi se trebao početi primjenjivati imovinski cenzus.

"Država nema toliko novca da se može potaknuti sve što bi mi željeli da bude besplatno, ali možemo prema građanima biti pravedni i pošteni i pomoći onima kojima je zaista socijalna situacija teška da ne pate", objasnio je Petrov.