Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tihomir Orešković vratio se sa sastanka s čelnicima Njemačke, Slovenije, Austrije i Bugarske kod Berlina, te je kazao kako je svima u interesu da se provede ključni sporazum s Turskom o izbjeglicama.


Rizik od ponovnog otvaranja balkanske migrantske rute uvijek postoji, ali nema razloga za zabrinutost jer je situacija oko hrvatske granice stabilna, rekao je hrvatski premijer Tihomir Orešković u subotu po povratku sa sastanka s čelnicima Njemačke, Slovenije, Austrije i Bugarske kod Berlina, dodavši kako je svima u interesu da se provede ključni sporazum s Turskom o izbjeglicama.

Vezani članci Ilustracija Krvavi obračun ispred nargila-bara: Pucnjava, napad mačem i teško ozlijeđen muškarac Slika nije dostupna Automobilom udario u ogradu zgrade u kojoj je kancelarka Merkel trebala raspravljati o produženju lockdowna

"Uvijek postoji rizik od otvaranja balkanske rute, no nema razloga za zabrinutost jer je situacija oko hrvatske granice stabilna", istaknuo je premijer na konferenciji za medije u zagrebačkoj zračnoj luci.

Tehnički premijer na putovanje je otišao bez konzultacija s predsjednicom ili čelnicima najvećih stranaka, što mu je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zamjerila.

Odlazak Tihomira Oreškovića na radni sastanak u Njemačku, uzburkao je domaću političku scenu. Predsjednica mu zamjera što se nije konzultirao s njom, a misli i da je trebao sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost. On, po povratku, smiruje strasti.

'Ja ću se naći drugi tjedan s predsjednicom pa ću imati priliku da podijelim jedan kratki sažetak o čemu smo pričali i koje su to glavne teme. Ali predsjednica zna koje su to naše pozicije. Tako da mislim, nadam se, kad se nađemo i da predsjednica čuje o čemu smo pričali i koja su ta mišljenja da će situacija bit puno jasnija', poručio je Orešković.

Četiri teme

Sastanak je imao četiri teme, a glavna je bila o migraciji i izbjeglicama u okviru koje se razgovaralo o sporazumu Europske unije i Turske "kao ključu stabilnosti čija je provedba svima u interesu", kazao je Orešković.

"Imali smo jedan vrlo uspješan neformalan sastanak, a prije njega sam imao priliku u četiri oka razgovarati s austrijskim kancelarom Christianom Kernom s kojim sam razmijenio mišljenja o regiji", rekao je Orešković o konzultacijama na kojima su, uz njih, sudjelovali i njemačka kancelarka Angela Merkel, slovenski premijer Miro Cerar, te bugarski premijer Bojko Borisov.

Druga tema sastanka bila je digitalizacija, odnosno strateška inicijativa za Europu, te načini ujedinjenja državnih mreža, kazao je Orešković.

Razgovaralo se i o ekonomiji i tu svaka država ima drugačiju situaciju, rekao je on dodavši kako želi iskoristiti priliku da kaže "da je Hrvatska krenula te da su svi indikatori pozitivni".

"BDP raste, deficit, dug i nezaposlenost padaju, što je vrlo pozitivno", rekao je hrvatski premijer.

Posljednja tema neformalnog sastanka bila je unutarnja i vanjska sigurnost, te načini suradnje za sprječavanje terorizma, istaknuo je Orešković, te najavio još jedan neformalan sastanak uoči summita EU-a u Bratislavi.

"Mislim da je svima jasno da su ove diskusije bile neformalne. Stajališta i pozicije oko toga nisu nove, a ako i budu, onda ću se konzultirati s predsjednicom i svima onima koji trebaju znati stajališta Hrvatske", rekao je Orešković o kritikama zbog nedostatka konzultacija uoči susreta u Berlin.

"Ukoliko bude novih bitnih tema, neću ja sam odlučivati o hrvatskoj poziciji, nego ću se konzultirati s predsjednicom, s Vijećem za nacionalnu sigurnost, te s ministrima", zaključio je hrvatski premijer. (V.V./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju