Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odštete za Đakovštinu

Jakovina: 'To je još jedan kostur iz ormara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom boravka u Đakovu, gdje je nazočio turniru u dresurnom jahanju u Državnoj ergeli Đakovo i Lipik, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je kazao kako će za dovršetak Ergeline zatvorene jahaonice, u čiju je gradnju država dosad uložila preko 20 milijuna kuna, trebati još 5 milijuna kuna.

'To će biti i ostvareno u 2015. godini uz korištenje sredstava iz EU fondova', rekao je Tihomir Jakovina, koji je nazočio i sjednici Upravnog vijeća Državne ergele. Projekt jahaonice nazvao je dodatnim vjetrom u leđa Ergeli, a pozdravio je i niz pozitivnih rezultata u poslovanju te državne ustanove u zadnje dvije godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija loši uvjeti Čistačica se u japankama popela da očisti prašinu u zgradi Ministarstva i pala, dobit će veliku odštetu Slika nije dostupna Ured predsjednice o Jakovini 'Žao nam je da jedan ministar u Vladi na ovaj način komentira napise u medijima'

Na sjednici Upravnog vijeća Ergele razgovaralo se o mogućnostima povećanja kvalitete rada s konjima, s naglaskom na jačanje jahaćih disciplina. Jakovina je naglasio kako je Ergela ponos ne samo Slavonije nego cijele Hrvatske.

'Nadamo se da će Ergela dodatno iskoristiti sve one mogućnosti koje će joj pružiti ulazak u Europsku uniju, dakle, korištenje EU fondova, dovršetak jahaonice, uređenje njene lokacije Ivandvor i drugo', poručio je.

Ministar Jakovna osvrnuo se i na upravo okončani, četvrti po redu javni natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Đakova, kojim je obuhvaćeno približno 3.500 hektara. Suglasnost je dana na približno 2.400 hektara, dok preostale čestice, s obzirom na veliki broj prigovora, ide u novi natječaj.

Iako smo spremni platiti kvalitetu domaćih proizvoda i dalje ovisimo o uvozu!

'Za površine gdje su bili ozbiljni prigovori, slijedi raspis novog nadmetanja po novom zakonu, a to će biti u idućih nekoliko mjeseci', najavio je.

U prostoru Ergele ministra poljoprivrede dočekalo je pet poljoprivrednika nezadovoljnih provedenim natječajem za zemlju, koji su se požalili da je odrađen u korist stočara.

'To je nekorektno jer je puno njih još od 2011. godine do danas otišlo u stečaj. Oni su neaktivni, a u međuvremenu 20 obiteljskih gospodarstava vi sad ovim rezultatima natječaja šaljete u stečaj jer su ostali bez zemlje', rekao je ispred petorice nezadovoljnih seljaka poljoprivrednik Anđelko Ćorić iz Đakova.

Na novinarski upit hoće li i kada biti obeštećeno još 520 seljaka iz slučaja Đakovština, koji za predani urod iz 2009. potražuju preko 7 milijuna kuna, Jakovina je odgovorio da je i to još jedan 'kostur iz ormara' koji ga je dočekao kada je sjeo u ministarsku fotelju.

'To su ljudi koji su ne svojom krivnjom bili upućeni od sustava, pretrpjeli štetu. Pokušavam s ministrom financija naći model kako na neki način pravično obeštetiti te ljude koji su ni krivi ni dužni ostali bez sredstava i bez uroda, pšenice koja je bila uskladištena u silosima propale Đakovštine. Mislim da ćemo u idućih nekoliko mjeseci imati rješenje za njih', rekao je Jakovina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene