Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reiner za Novu TV

OBRAĆANJEM U SABORU OREŠKOVIĆ KRŠI POSLOVNIK 'Naravno da ću mu to dopustiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora, Željko Reiner za Dnevnik Nove TV govorio je o sutrašnjem dnevnom redu Sabora i izglasavanju nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Kada će sutra biti rasprava o opozivu premijera?

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Slika nije dostupna 125 ruku za opoziv PALA VLADA U Saboru izglasano nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću!

Teško mi je točno vremenski reći. To će biti druga točka. Prva točka će biti Zakon o zdravstvenom osiguranju, ovisno o tome koliko će dugo potrajati diskusija o tom zakonu. Sljedeća točka će početi negdje oko 11, 12 sati, tu negdje otprilike.

Očekujete da će se to odraditi sve u komadu, hoće li zastupnici izdržati? Najavljene su burne rasprave.

Mi ćemo raditi bez stanke. Ja očekujem da će zastupnici izdržati. Nije to baš tako naporno.

Premijer se ima pravo obratiti Hrvatskom saboru, ako se ne varam, i po proceduri. Kako je to planirano?

Tu je stvar malo složenija. Naime, po proceduri i po poslovniku se Vlada trebala, u roku od osam dana očitovati o tom prijedlogu. Nažalost, Vlada to nije učinila. Ja sam i osobno nazvao premijera i skrenuo mu pozornost na to, da bi to trebalo napraviti, nažalost on to nije učinio. Nije čak niti telefonsku sjednicu Vlade sazvao, a kamoli drugu sjednicu, dapače, premjestio je sjednicu Vlade, koliko ja znam iz medija, od danas na petak. Prema tome kad bi se striktno gledalo, on se ne bi mogao obratiti.

Ali ćete mu dopustiti?

Ali, ja mislim da je Hrvatska dosegla te demokratske standarde, da bez obzira što će time on kršiti Poslovnik ovog visokog doma, naravno da ću mu dopustiti da se obrati Saboru.

Očekujete li burnu raspravu? SOA se često spominjala. Može li se, ako se otvori rasprava o SOA-i, zatvoriti sjednicu Sabora?

Teško mogu predvidjeti u kojem će smjeru ta rasprava ići. Sigurno će svi klubovi zastupnika imati potrebu, već su se javili, koliko znam, svi klubovi zastupnika da nešto kažu o tome, prema tome, to će biti sigurno višestana rasprava. Koliko će ona biti burna, teško mi je pretpostaviti.

Glasanje će biti nakon rasprave ili ćete čakati?

Glasovanje će biti nakon rasprave.

Danas smo čuli nekoliko obraćanja među kojima i ono gospodina Petrova koji je apelirao na na razum. Ne znako kod koga. Jeste li vi pročitali kod koga, a vezano je za sutrašnju raspravu.

Ja isto uvijek apeliram na razum i na pristojnost i korektne odnose svih saborskih zastupnika, svih saborskih zastupnika, što nažalost nije uvijek bio slučaj, i to en baš uvijek sa strane HDZ-a, nego i drugih stranaka, dapače, čak i puno više. Iako ja mislim da u ovom Visokom domu razina komunikacije bi trebala biti onakva kakva doliči ovomu domu, slično kao, nažalost vraćam se na ono pitanje i poštivanje zakona i poslovnika, što u ovm slučaju Vlada nažalost nije učinila, premijer nije učinio, i slijedom toga, ponavljam, on se zapravo ne bi mogao obratiti, jer se premijer obraća Saboru da bi objasnio obrazloženje vlade.

Kako ste Vi doživjeli obraćanje gospodina Petrova?

Ja sam ga doživio kao jedno obraćanje koje zapravo treba poslužiti objašnjenju zbog čega gospodin Petrov ne želi dati ostaku, iako ju je najavljivao u nekoliko navrata. On je u početku tvrdio da će dati ostavku.

Zbog čega sad ne želi?

To morate njega pitati. Jer on je postavljao uvjet da gospodin Karmarko da ostavku. Gospodin Karamarko je dao ostavku, vjerojatno da prevenira pitanja zbog čega on vjerojatno ne daje ostavku, je on tako nastupio kako je nastupio.

Kada padne vlada, ukoliko skupite većinu za rušenje premijera, krenut će se u skupljanje nove većine. Kada očekujete da bi nova većina mogla doći pred Sabor?

Meni je teško to predvidjeti. Rok je vrlo jasan, rok je 30 dana.

Može li Hrvatska čekati 30 dana?

Mandatar mora u roku od najviše 30 dana zatražiti mandat od predsjednice koja mu onda, slijedom jasmstva da on ima većinu u Saboru, daje taj mandat. Koliko ja zam to se može i mora obaviti daleko prije nego 30 dana.

Hoćete li imati većinu?

Ja ne bih u ovom času to komentirao.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene