Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žalbeno vijeće Haškog suda odbacilo je zahtjev haškog tužiteljstva za preispitivanjem presude bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnja Bosna Tihomiru Blaškiću, objavio je glasnogovornik Haškog suda Refik Hodžić.


"Žalbeno je vijeće danas objavilo povjerljivu odluku kojom se u potpunosti odbacuje zahtjev tužiteljstva za revizijom pravomoćne presude u slučaju Tihomira Blaškića", objavio je u Haagu glasnogovornik Suda.

Vezani članci Slika nije dostupna Mesić odbacio optužbe predsjednika Haškog suda Slika nije dostupna Martićeva kazna među najvišima izrečenim na Haškom sudu

Hodžić je kazao da je sadržaj odluke tajan zbog zaštite identiteta svjedoka, te da će se kroz nekoliko dana objaviti proćišćena verzija odluke za javnost.

"Očekivano, pravda je pobijedila", kratko je vijest komentirao Blaškićev haški branitelj odvjetnik Anto Nobilo, koji još nije službeno primio odluku Žalbenog vijeća.

"Teško je reći kako se osjećam nakon svih tih godina. 1. travnja ove godine navršilo se ravno deset godina iščekivanja, strepnji i neizvjesnosti", rekao je u telefonskom razgovoru Blaškić, izražavajući zahvalnost svom odvjetničkom timu na predanom radu.

Blaškić se dobrovoljno predao Haškom sudu 1. travnja 1996. godine.

Generala Blaškića prvostupanjsko vijeće Haškog suda u ožujku 2000. osudilo je na 45 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini 1993., uključujući i pokolj u Ahmićima. 

Žalbeno je vijeće 29. srpnja 2004. gotovo u cijelosti prihvatilo žalbu i iznesene nove dokaze obrane i smanjilo mu kaznu na devet godina zatvora, te naložilo da odmah bude oslobođen. U pritvoru UN-a do tada je proveo osam godina i četiri mjeseca.

Tužiteljstvo je zahtjev za obnovu postupka podnijelo u srpnju 2005. na temelju novih dokaza tvrdeći da njima nije raspolagalo u vrijeme vođenja postupka pred Raspravnim i Žalbenim vijećem.

Zahtjev Tužiteljstva za obnovu postupka ostao je nedostupan javnosti, a vijeće je ukinulo oznaku tajnosti s dijela pratećih materijala iz kojih se vidjelo da se Tužiteljstvo u zahtjevu za obnovu postupka pozivalo na iskaze tri nova zaštićena svjedoka.

Prema Pravilu 120, Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, "ako se većina sudaca petočlanog vijeća slaže da je nova činjenica, da je bila dokazana, mogla biti odlučujući faktor prilikom donošenja odluke, vijeće će preispitati presudu i, nakon što sasluša strane, izreći novu presudu".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju