Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studenti ogorčeni

'Sada plaćamo više nego duplo, za moje roditelje s plaćom od 3000 kuna je to puno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene studentskih smještaja porasle su od 50 do 200 kuna u odnosu na prošlu godinu. Jednima previše, drugima očekivano s obzirom na sadržaj.

Nakon obnove studentskih domova, većina studenata već se uselila u nove sobe. Zadovoljni su novim smještajem, ali ne i cijenama. Cijena studentskog smještaja porasla je od 50 do 200 kuna. Dio studenata tihim prosvjedom pokušao je utjecati na smanjenje cijena. Iz Studentskog centra poručuju, poskupljenje je opravdano i minimalno, a odluka o promjenama je na Ministarstvu.

Pročitajte i ovo Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima Bivše radnice šibenske Revije prosvjeduju u Zagrebu 1,29 milijuna eura potraživanja Agonija koja traje 20 godina: Radnice šibenske Revije prosvjedovale u Zagrebu, traže svoje plaće i otpremnine

U obnovljene studentske domove, uselila se većina studenata. S obnovom paviljona porasle su i cijene smještaja.

'Prošle godine je bilo 200, ovo je duplo više. Imam i sestru koja je studentica i to je za moje roditelje puno koji imaju plaću od 3 000 kn, to je puno', rekao je student Jerolim.

'400 kuna je možda malo puno s obzirom na prostor koji dobivamo, ali ja mislim ako cijene ne idu više gore da se to može, da nije toliko strašno', rekao je student Dino Bratulica.

Cijene studentskih smještaja porasle su od 50 do 200 kuna u odnosu na prošlu godinu. Jednima previše, drugima očekivano s obzirom na sadržaj.

'Da, malo je previsoka, po mom mišljenju jer je poskupljenje od 100% u odnosu na prošlu godinu', rekla je studentica Ana-Marija Mikić.

'Meni je to sasvim u redu. Moji mi to mogu platiti. Ali, samo zbog toga što je studentki dom za one koji nemaju novaca, mislim da je malčice previše', kazala je Ana-Marija Matić.

U projekt obnove uloženo je 230 milijuna kuna novca iz Europskih fondova. Dio obnove sufinancirala je država, a dio Studentski Centar. Obnova je trajala 4 mjeseca.

'Taj novac je bespovratan ali mi imamo određene obveze koje smo rektor i ja potpisali u smislu samoodrživosti projekta, znači da moramo ovo što smo sad obnovili, održavati na toj razini. I to je dio te priče koji se zove korekcija cijena koja je po nama bila minimalna', objasnio je Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj SC-a Zagreb.

Zbog novih cijena, od početka godine studenti su u tihom prosvjedu. Protive se rastu cijena neobnovljenih domova. Studentski zbor zato predlaže niže cjene smještaja, a razgovori s SC-om vode se već dva tjedna.

'Mi imamo korekciju koju smo predložili Ministarstvu, ostajemo kod toga! Studenti imaju neku svoju korekciju, koja je sad već druga u zadnjih mjesec dana, ali o svemu ćemo tome razgovarati u Ministartvu zanosti. Ono što odluči ministarstvo će biti zakon za Studentski centar', rekao je Pavlović.

Iz Ministarstva poručuju kako oni ne donose odluku o cijenama smještaja već samo daju suglasnost na odluke Studentskog centra. Iako je tek stupio na dužnost, novi ministar se nada kako će pronaći rješenje koje će biti održivo i pravedno za sve.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene