Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Transparency International Hrvatska (TIH) u petak je, u povodu odluke Vrhovnog suda o ukidanju prvostupanjske presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media, poručio kako je pravosuđe dužno poštenim i pravičnim postupcima osigurati stvarnu borbu protiv korupcije te učiniti sve kako se ona ne bi kompromitirala.


Ta odluka Vrhovnog suda, navode u priopćenju, pokazuje da neučinkoviti pravosudni sustav predstavlja ozbiljan problem za stvarnu i istinsku borbu protiv korupcije. Prvo, proceduralne pogreške u sudskom postupku ukazuju na to da nisu ugrađeni kontrolni mehanizmi koji bi onemogućili narušavanje pravičnog i poštenog suđenja.

Vezani članci Ivan Malenica Ministar Malenica: "O profesorici Đurđević dat ću komentar kada bude kandidat koji se javio na javni poziv" Radimir Čačić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Radimir Čačić otkrio koga će predsjednik Milanović predložiti za čelo Vrhovnog suda

Takvim postupkom, ističu, ugrožavaju se ljudska prava i narušava dostojanstvo stranke koja ima pravo dokazati da nije kriva za ono što joj se stavlja na teret.

Zašto je ukinuta presuda i što slijedi?

Također, dugotrajnim postupkom stvaraju se dodatni troškovi, angažiraju resursi, te se umanjuje efekt koji bi imala učinkovita i pravovremena presuda donesena u razumnom roku.

Jamčevina u tako velikim iznosima (12,4 milijuna kuna) je, po ocjeni TIH-a, nepravedna i socijalno diskriminirajuća, jer se šalje pogrešna poruka svakom građaninu da se novcem može sve kupiti.

Dugotrajnim sudskim postupkom stvara se dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija obuzda, poručuju iz TIH-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook