Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na puštanje Sanadera

TIH: Pravosuđe je dužno osigurati stvarnu borbu protiv korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transparency International Hrvatska (TIH) u petak je, u povodu odluke Vrhovnog suda o ukidanju prvostupanjske presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media, poručio kako je pravosuđe dužno poštenim i pravičnim postupcima osigurati stvarnu borbu protiv korupcije te učiniti sve kako se ona ne bi kompromitirala.

Ta odluka Vrhovnog suda, navode u priopćenju, pokazuje da neučinkoviti pravosudni sustav predstavlja ozbiljan problem za stvarnu i istinsku borbu protiv korupcije. Prvo, proceduralne pogreške u sudskom postupku ukazuju na to da nisu ugrađeni kontrolni mehanizmi koji bi onemogućili narušavanje pravičnog i poštenog suđenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vremena je sve manje Sanader se još nije žalio, rok ističe u ponoć Slika nije dostupna Mrak Taritaš poentirala Ministrica 'bocnula' Sanaderovu obranu: 'Sad vidimo što znači imati uredne papire za nekretninu'

Takvim postupkom, ističu, ugrožavaju se ljudska prava i narušava dostojanstvo stranke koja ima pravo dokazati da nije kriva za ono što joj se stavlja na teret.

Zašto je ukinuta presuda i što slijedi?

Također, dugotrajnim postupkom stvaraju se dodatni troškovi, angažiraju resursi, te se umanjuje efekt koji bi imala učinkovita i pravovremena presuda donesena u razumnom roku.

Jamčevina u tako velikim iznosima (12,4 milijuna kuna) je, po ocjeni TIH-a, nepravedna i socijalno diskriminirajuća, jer se šalje pogrešna poruka svakom građaninu da se novcem može sve kupiti.

Dugotrajnim sudskim postupkom stvara se dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija obuzda, poručuju iz TIH-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene