Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Transparency International Hrvatska (TIH) u petak je, u povodu odluke Vrhovnog suda o ukidanju prvostupanjske presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media, poručio kako je pravosuđe dužno poštenim i pravičnim postupcima osigurati stvarnu borbu protiv korupcije te učiniti sve kako se ona ne bi kompromitirala.


Ta odluka Vrhovnog suda, navode u priopćenju, pokazuje da neučinkoviti pravosudni sustav predstavlja ozbiljan problem za stvarnu i istinsku borbu protiv korupcije. Prvo, proceduralne pogreške u sudskom postupku ukazuju na to da nisu ugrađeni kontrolni mehanizmi koji bi onemogućili narušavanje pravičnog i poštenog suđenja.

Vezani članci Ivo Sanader (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Kako će država do Sanaderovih 17 milijuna kuna koje mora platiti zbog presude za Planinsku? Slika nije dostupna Ivo Sanader može na slobodu čim plati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna

Takvim postupkom, ističu, ugrožavaju se ljudska prava i narušava dostojanstvo stranke koja ima pravo dokazati da nije kriva za ono što joj se stavlja na teret.

Zašto je ukinuta presuda i što slijedi?

Također, dugotrajnim postupkom stvaraju se dodatni troškovi, angažiraju resursi, te se umanjuje efekt koji bi imala učinkovita i pravovremena presuda donesena u razumnom roku.

Jamčevina u tako velikim iznosima (12,4 milijuna kuna) je, po ocjeni TIH-a, nepravedna i socijalno diskriminirajuća, jer se šalje pogrešna poruka svakom građaninu da se novcem može sve kupiti.

Dugotrajnim sudskim postupkom stvara se dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija obuzda, poručuju iz TIH-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook