Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Karlovčanin Ljubomir Jurković je, ako se pita britanski list The Independent, pokojni nacistički ratni zločinac.


Taj je ugledni list na svojoj naslovnici imao vijest o smrti Samuela Kunza, odgovornog za smrt 430.000 Židova. Međutim, na priloženoj fotografiji bila je sasvim druga osoba.

Vezani članci Meghan Markle (Foto: Profimedia) Meghan ponovno iznenađuje: Napada medije, a pojavljuje se na naslovnicama časopisa Claudia Schiffer (Foto: AFP) Claudia Schiffer u 48. godini pozirala gola u čast prve objavljene naslovnice: "Starost treba slaviti"

Slika je preuzeta iz hrvatskog filma 'Živi i mrtvi' redatelja Kristijana Milčića, u kojem je Jurković glumio ustašu. Upravo na fotografiji koja je objavljena u The Independentu Jurković ima ustašku kapu na glavi, a lice mu je dodatno računalno obrađeno.

Ogorčeni Jurković zbog ovog postupka najavljuje pravnu akciju. 'To je strašno, velika je to uvreda za mene, moj grad i za cijelu Hrvatsku. Moram se najprije posavjetovati s odvjetnikom, no sigurno ću zatražiti ispriku i podnijeti tužbu. Polovicu novca odmah ću darovati u humanitarne svrhe', rekao je Jurković, a prenosi Večernji list.

Ovaj Karlovčanin je inače suvlasnik zaštitarske tvrtke, a poznat je po brojnim tetovažama na tijelu među kojima su 122 povijesne osobe. Jurković ovaj incident naziva pljuskom te je rekao da ga se prikazuje kao nacista i ratnog zločinca.

U Independentu su se šokirali kada su saznali za pogrešku i najavljene tužbe, međutim, ostalo je nepoznato koji su im sljedeći koraci. Osim Jurkovića Independent može očekivati i tužbu Olimp produkcije u čijem je vlasništvu fotografija.