Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Test iz matematike jednog učenika trećeg razreda, a čiji su odgovori proglašeni netočnima, izazvao je burne reakcije na internetu.


Fotografija testa iz matematike jednog trećaša, koja je objavljena na Redditu, izazvala je buru reakcija jer su odgovori koje je učenik dao ocijenjeni netočnima.

Vezani članci Državna matura, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Objavljeni rezultati državne mature: Doznajte iz kojeg je predmeta bilo najviše jedinica, a bilo je i onih koji su - varali Slika nije dostupna Indijka ostavila mladoženju jer nije znao koliko je 15+6

Test je izazvao bijes korisnika interneta jer su učenikovi rezultati proglašeni netočnima isključivo zbog načina na koji je došao do pravih odgovora.

U prvom pitanju od učenika je zatraženo da izračuna koliko je 5x3 koristeći zbrajanje. Učenik je odgovorio sljedeće: 5+5+5=15. Odgovor je proglašen netočnim, a učiteljica je dopisala i da bi točan odgovor bio 3+3+3+3+3=15.

Jeste li pametniji od ove 12-godišnje djevojčice? Provjerite

Drugo pitanje glasilo je da izračuna koliko je 4x6 tako da nacrta redove. Učenik je nacrtao šest redova u kojima su bile po četiri crtice, ali učiteljica je i taj odgovor proglasila netočnim te nacrtala po njoj točan odgovor - četiri reda s po šest crtica.

Ovaj test razljutio je mnoge, a Business Insider piše da je svakome tko baci oko na ovaj test jasno da je učenik napravio ono što je od njega traženo. Jedno od osnovnih svojstava množenja je komutativnost, odnosno AxB=BxA. Redoslijed u takvom množenju nije bitan.

Nastavnikovo kažnjavanje učenika koji je prepoznao i primijenio komutativnost je, piše BI, oštro i neopravdano. Mogući argument za ocjenjivačku shemu mogao bi biti da je u kurikulumu kao točno množenje dva broja napisana metoda koju je koristila učiteljica.

No, čak i tada nema smisla kažnjavati učenika koji je u svakom slučaju shvatio bit množenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook