Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv korupcije

'Teško je ući u trag onome tko zna kako se pribavljaju tajni podaci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilježava se međunarodni dan borbe protiv korupcije. Po percepciji korupcije Hrvatska zauzima 62. mjesto, od 176 zemalja. Najnoviji je slučaj visokorangiranog inspektora zagrebačke policije koji je ujutro radio na razbijanju prostitucije, a uvečer odavao povjerljive informacije svodnicima.

U posljednjih šest godina na mjesec je tako zarađivao dodatnih 20-ak tisuća kuna, a da nitko od njegovih kolega ili nadređenih ništa nije posumnjao. Pitali smo iskusne kriminaliste kako je to moguće.

Pročitajte i ovo Uhićenje policajca ubojice Problematična osoba Užas u trgovačkom centru u Tuzli: Policajac ubio ženu, pojavile se snimke uhićenja Slika nije dostupna Revniji i od policije Prijavio sugrađane 5.000 puta

Inspektora Mislava Merkaša sumnjiči se da je godinama dojavljivao svodnicima i prostitutkama kada kreću policijske akcije. Da bi vruća linija sa svodnicima bila sigurna, često su se mijenjali mobiteli i kartice s brojevima što je otežalo otkrivanje i ove grupe.

'Dosta je teško ući u trag nekome tko potpuno raspolaže informacijama i o načinu na koji se pribavljaju tajni podaci, a i prema kome se primjenjuju podaci', rekao je Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikaciju.

>> 'Pao' još jedan policajac: Sumnjiči se za organiziranje prostitucije

Sigurne brojeve svodnicima je dostavljala sumnja se Merkašova supruga, također djelatnica policije. Na dilanju informacija visokorangirani inspektor zaradio je u šest godina najmanje 252 tisuće eura, a da nitko nije ništa posumnjao. Za kriminalista Željka Cvrtilu to je dokaz slabosti nadzornog sustava.

'Vi imate sada po liniji rada, da je sa određenim predmetom možda 10-tak, 20-tak ili više ljudi upoznato. To zapravo nije dobro i tu postoji veliki prostor za curenje informacija', rekao je Željko Cvrtila, kriminalist.

Sa svim manama nadzora sustava u kojem je radio inspektor Merkaš je bio dobro upoznat. 'Baš zbog toga bi trebalo uvesti kod tih ključnih obrada teškog kriminaliteta i takozvanu provjeru integriteta s vremena na vrijeme što podrazumijeva i poligrafska testiranja', kaže Cvrtila. Ovom akcijom razbijena su četiri zagrebačka lanca prostitucije. Merkaš je s ostalih šestero osumnjičenika završio u istražnom pritvoru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene