Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neprirodne i iznadprosječne temperature zraka odrazile su se i na temperaturu mora, čija je vrijednost ovih dana iznosila za lipanj nevjerojatnih 27 stupnjeva Celzijevih, a do kraja ljeta moguće je očekivati i rekordnih 30 stupnjeva.


Ivica Vilibić iz Pomorskog instituta u Splitu potvrdio je da su temperature mora izrazito neprirodne za mjesec lipanj, ali da je zbog vrlo tople zime i proljeća i u tim dijelovima godine more bilo toplije nego inače, piše Jutarnji list.

Vezani članci Hobotnica Bliski susreti morske vrste: Imali su osjećaj da ih nešto promatra iz dubina i bili su u pravu Uzbudljivo na plažama (Foto: Instagram/Reddit) - 16 Na plažama se može vidjeti stvarno svašta: Nebuloze koje izvode neki turisti dobro su nas nasmijale

Do sada je najviša temperatura mora izmjerena u Splitu i iznosila je 29 stupnjeva Celzijevih. Temperatura mora usko je povezana s temperaturom zraka, tako da je zbog izrazito tople godine u kojoj je zabilježena najtoplija jesen te vrlo topla zima i proljeće logično da i temperature mora budu iznad prosjeka.

'Inače je prosjek temperature mora za lipanj u zadnjih 30-ak godina bio 21 stupanj, što je pet stupnjeva niže nego što je prosjek ovog lipnja', objasnio je Vilibić i dodao da je more inače najtoplije u kolovozu, i to u prosjeku sa 24 do 25 stupnjeva, i izrazita je rijetkost da je more u lipnju toplije.

Nadalje objašnjava da je teško predvidjeti prognozu do kraja ljeta jer uvijek je moguće da nas iznenadi bura i spusti temperaturu čak do 18 stupnjeva Celzijevih. 

'Promjena temperature mora nije zahlađenje nego vjetar izmiješa toplo more s površine s hladnim iz dubine. Ne može se govoriti o zahlađenju nego o miješanju mora', objasnio je Vilibić.

Iako će ovo ljeto, kažu meteorolozi, biti jedno od najtoplijih, vrlo toplo je bilo i 2003. godine, kada su temperature zraka i mora bile slične kao ove godine.

Dežurni meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda potvrdio je Vilibićeve tvrdnje i rekao kako je normalno da se zbog vrućeg zraka zagrijava more.

'Prosječna temperatura zraka do kraja kolovoza za Zagreb će biti 18,4 stupnja, a za Split 23,9 stupnjeva. To su jako visoke vrijednosti jer je to prosjek i noći i dana', rekao je dežurni meteorolog.