Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neprirodne i iznadprosječne temperature zraka odrazile su se i na temperaturu mora, čija je vrijednost ovih dana iznosila za lipanj nevjerojatnih 27 stupnjeva Celzijevih, a do kraja ljeta moguće je očekivati i rekordnih 30 stupnjeva.


Ivica Vilibić iz Pomorskog instituta u Splitu potvrdio je da su temperature mora izrazito neprirodne za mjesec lipanj, ali da je zbog vrlo tople zime i proljeća i u tim dijelovima godine more bilo toplije nego inače, piše Jutarnji list.

Vezani članci Djevojčica na pučini Vjetar otpuhao jednogodišnju djevojčicu gotovo dva kilometra od plaže, pronašli je uplakanu na gumenom kolutu Uzbudljivo na plažama (Foto: Instagram/Reddit) - 16 Na plažama se može vidjeti stvarno svašta: Nebuloze koje izvode neki turisti dobro su nas nasmijale

Do sada je najviša temperatura mora izmjerena u Splitu i iznosila je 29 stupnjeva Celzijevih. Temperatura mora usko je povezana s temperaturom zraka, tako da je zbog izrazito tople godine u kojoj je zabilježena najtoplija jesen te vrlo topla zima i proljeće logično da i temperature mora budu iznad prosjeka.

'Inače je prosjek temperature mora za lipanj u zadnjih 30-ak godina bio 21 stupanj, što je pet stupnjeva niže nego što je prosjek ovog lipnja', objasnio je Vilibić i dodao da je more inače najtoplije u kolovozu, i to u prosjeku sa 24 do 25 stupnjeva, i izrazita je rijetkost da je more u lipnju toplije.

Nadalje objašnjava da je teško predvidjeti prognozu do kraja ljeta jer uvijek je moguće da nas iznenadi bura i spusti temperaturu čak do 18 stupnjeva Celzijevih. 

'Promjena temperature mora nije zahlađenje nego vjetar izmiješa toplo more s površine s hladnim iz dubine. Ne može se govoriti o zahlađenju nego o miješanju mora', objasnio je Vilibić.

Iako će ovo ljeto, kažu meteorolozi, biti jedno od najtoplijih, vrlo toplo je bilo i 2003. godine, kada su temperature zraka i mora bile slične kao ove godine.

Dežurni meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda potvrdio je Vilibićeve tvrdnje i rekao kako je normalno da se zbog vrućeg zraka zagrijava more.

'Prosječna temperatura zraka do kraja kolovoza za Zagreb će biti 18,4 stupnja, a za Split 23,9 stupnjeva. To su jako visoke vrijednosti jer je to prosjek i noći i dana', rekao je dežurni meteorolog.