Obavijesti Video Pretražite Navigacija
težak vikend za SDP

Tek su stigli, a već udarili po Bernardiću: "Očekujem od predsjednika da preuzme odgovornost!"

SDP u Ogulinu usavršava stranačku strategiju (Foto: Dnevnik.hr) - 1
SDP u Ogulinu usavršava stranačku strategiju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić podnio je u Ogulinu izvještaj kolegama o radu stranke. Raspravljali su i o lošem stanju u stranci.

U uvodnom govoru, u kojem se analizirao rad SDP-a, Davor Bernardić nije ni jednom riječju spomenuo loš rejting. Ni riječi nije bilo o osobnoj odgovornosti. 

Pročitajte i ovo Liste Rijeke pravde - 1 Jesu li partneri dobili previše? Ne misle svi da su liste Rijeke pravde – pravedne: "Peđa Grbin bi više trebao osluškivati teren" Slika nije dostupna usvojili akcijski plan Evo što su dogovorili SDP-ovci na vikendu koji je bio sve, samo ne romantičan

Nadovezao se Arsen Bauk koji je pročitao statistiku Kluba zastupnika. Ni riječi o političkom radu stranke.

Onda se pokrenula rasprava. Prvi je Mirando Mrsić tražio odgovore zašto su članovi i građani nezadovoljni SDP-om te zastupaju li svi uopće istu ideologiju. Kritika se čula od Peđe Grbina, Nenada Stazića, Gordana Marasa

Najglasniji branitelj Davora Bernardića bio je Predrag Matić. A on je prvi, prisjetimo se, optužio Bernardićeve ljude da su gori nego čuvari logora. Bernardić je sve slušao. 

Loš rejting i sve dublje unutarstranačke podjele podloga su na kojoj šef SDP-a mora graditi stranačku strategiju. Ali Bernardić o problemima i lošem rejtingu, začudilo je mnoge, u uvodnom govoru nije ništa rekao.

"Moramo odgovoriti na tri pitanja: koje vrijednosne stavove zastupamo, koje politike zastupamo i zbog čegatograđani ne prepoznaju. SDP očito treba radikalan zaokret u budućnosti da ne postane marginalizirana stranka", kaže Mirando Mrsić.

Dio nezadovoljnih SDP-ovih saborskih zastupnika smatra kako je ovo propali pokušaj mirenja te kako je vodstvo krivo za nikad lošiji rejting.

Na pitanje smatra li se krivim za loš rejting Davor Bernardić kaže da tek da može izraziti optimizam što im je rejting u siječnju, u odnosu na prosinac, narastao za dva postotna poena. 

Najava je puno, no hoće li se i u raspravi kritizirati vodstvo?

Joško Klisović, saborski zastupnik SDP-a, kaže da puno toga smatra lošim u SDP-u, a posebice vođenje stranke. "To nije ono što SDP treba. Zato očekujem da predsjednik podnese izvještaj o radu stranke i o rejtingu i preuzme odgovornost za te dvije stvari", kaže Klisović.

U SDP-u nema sloge, nema zajedničke politike, tvrdi Predrag Matić, a za to podjednako krivi sve - od vrha prema dolje. 

Na pitanje slaže li se s kolegama koji smatraju da bi smjenom vodstva stanje u SDP-u bitlo bolje, Matić kaže da su ljudi iskompleksirani. "Neki koji se nisu pronašli u novom vodstvu koje je demokratski izabrano pokušavaju nešto što je trenutno nemoguće. I to je jedan od razloga zašto se ruši rejting stranke", kaže Matić. 

Bernardić je i dalje ljutit na kritike koje dobiva sa svih strana pa i iz vlastitih redova. Kaže da će s oponentima biti oštriji.

Ogulin je grad inače poznat po vrhunskom kupusu. A reklamom kupusa proslavio se sam Bernardić. No, Ogulin je poznat i po bajkama, pa se neki pitaju hoće li team building završiti kao bajka.

SDP u novu saborsku godinu kreću s nikad lošijim rejtingom stranke od 18,9 posto. Oni bi ovdje trebali izbrusiti smjernice rada za 2018. godinu, a imaju u planu i ojačati potpredsjednička mjesta unutar stranke.

Pripremaju se za aktualac u srijedu, a u planu imaju tražiti i smjenu ministrice Nade Murganić nakon što istekne rok od šest mjeseci od posljednjeg zahtjeva.

No teško je uskladiti stranačke smjernice kad oni sami međusobno nisu ujednačeni. Ovdje danas nije bilo niti Siniše Handaša Dončića, Mihaela Zmajlovića, Bojana Glavaševića ni Orsata Miljenića, koji bi trebali doći sutra. 

Oni koji definitivno neće doći su Zdravko Ronko, Siniša Varga i Milanka Opačić. Ova dvojica su se ispričali, dok je Opačić poručila kako u Ogulinu nema što tražiti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene