Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnici mjesta Tarno negoduju zbog moguće gradnje centra za zbrinjavanje otpada. Nakon provedenih studija, zbog pogodnog tla, seizmičkih aktivnosti i mogućeg širenja otpada od naselja, upravo je ono određeno kao najpovoljnije.


Prema hrvatskom Zakonu o otpadu svaka je županija sa zadnjim danom 2008. godine trebala odrediti lokaciju zbrinjavanja otpada. Umjesto toga, Zagrebačka je županija odabrala 7 potencijalnih lokacija. Kao moguće lokacije pojavili su se i Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Dugo Selo, Velika Gorica, Zaprešić i Jastrebarsko, no Tarno se našlo na vrhu ljestvice.

Vezani članci Jet ski nesreća Sve je više nesreća jet skijem, a zakon nedovoljno dobar: "Oni za manje od dvije sekunde dođu od 0 do 100 km/h'' Valentin Inzko (Foto: Pixell) Inzko poručuje: "Meni je savjest čista. Dobar domaći zakon bi bio najbolje rješenje, ali do toga nije došlo"

Nimalo privlačno stanovnicima jer njihova je oaza ocijenjena kao idealna za gradnju centra gospodarenja otpadom. Bunt je uperen protiv gradonačelnika, ali i župana. 'Svi smo zajedno, suglasno, išli u istražne radnje, svi smo za njih obaviješteni, svi su gradonačelnici prihvatili, potpisali izjavu, to jest zapisnik da se krene u istražne radnje, što je po meni i pristanak da u tom gradu bude centar', rekao je Damir Tomljenović, zamjenik zagrebačkog župana.

'Ja sam stavio potpis na Zapisnik s održanog jednog radnog sastanka. Čak sam i zaboravio na to', dodaje Borislav Kovačić, gradonačelnik Ivanić grada. Tu se priče razlikuju; dva viđenja jednog sastanka građanima ništa ne znače. Da potpisa nije bilo, kažu, ne bi bilo ni brige. Ovako u glavama odzvanja dobivanje otpada za novog susjeda.

'Ako ovdje dođe otpad, posebno plastika kojoj treba 700, 800 godina da se to razgradi, moramo znati da će 10 generacija iza nas proklinjati što smo na to pristali. Ja to ne želim', ogorčen je stanovnik Stjepan Tarnik. 'Ne znamo što možemo očekivati. Nuklearni otpad? Dakle, ne', dodaje Danijel Galić iz Mjesnog odbora Tarno.

'Tarno je jako blizu Ivanić grada u kojem je poznato lječilište Naftalan. Spajamo zdravstveni turizam i seoski, a sad radimo smetlište', smatra stanovnica Maja Milanković. Dok gradonačelnik tvrdi kako je grad doveden pred gotov čin nakon grešaka u koracima županije, s druge strane se čuje kako bi izgradnja u Tarnom imala svoje prednosti. Otvorila bi se nova radna mjesta, a lokalna bi uprava dobila eko rentu u milijunskim iznosima.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju